Naslovna Vesti OVE GODINE ČAK 6 PUTA VEĆI IZVOZ ŠUMADIJSKIH VINA NEGO PROŠLE!

OVE GODINE ČAK 6 PUTA VEĆI IZVOZ ŠUMADIJSKIH VINA NEGO PROŠLE!

571
0

Privreda Šumadije i Pomoravlja ostvaruje značajan suficit, samo u oblasti agrara izvoz za prvih sedam meseci ove godine iznosio je nešto više od 31 milion evra, gde je ostvaren spoljnotrgovinski suficit razmene agrarnih proizvoda od 20,2 milion evra, rekao je direktor Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić na otvaranju 16. Šumadijskog sajma poljoprivrede.

„Idemo ka tome da povećamo izvoz određenih sektora, samo u sektoru vina u prvih sedam meseci izvezli smo vina u vrednosti nešto više od 3 miliona evra, kao Šumadija i Pomoravlje. To je 6 puta više nego u istom periodu prošle godine. Cilj nam je povećanje izvoza i brendiranje proizvoda i zaštita geografskog porekla“, rekao je Lučić za Bolju zemlju.
Predrag Lučić - direktor Regionalne privredne komore Kragujevac
Predrag Lučić – direktor Regionalne privredne komore Kragujevac

Na 16. Po redu Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, svoje proizvode predstavilo je više od 200 izlagača iz većeg dela Srbije, a posetioci mogu da vide izložbu mehanizacije, krupne i sitne stoke, pčelarskih i proizvoda iz oblasti prerađivačke industrije. Tim povodom, državni sekretar ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević izjavio je da se očekuje izgradnja novih prerađivačkih kapaciteta.

„Radi se na stvaranju dodate vrednosti proizvoda kroz izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta iz oblasti mesa, mleka, voća i povrća. Ono na čemu naročito želimo da radimo, a to je da ojačamo malog poljoprivrednog proizvođača kroz razvj organske proizvodnje i razvoj zaštićenih proizvoda“, rekao je Stanojević.
Sajam poljoprivrede u Kragujevcu trajaće do nedelje 8. Septembra, na kom se ove godine očekuje rekordan broj posetilaca.

J.E.