Naslovna Uredbe Ove godine za mlade poljoprivrednike OTVORENA državna kasa!

Ove godine za mlade poljoprivrednike OTVORENA državna kasa!

1060
0

Dobre vesti na vidiku! Povećana davanja po tovnom grlu, tu su podsticaji za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, velika sredstva izdvojena za udruživanje i preradu poljoprivrednih proizvoda!

U predlogu budžeta za ovu godinu za poljoprivredu su predviđene gotovo 52 milijarde dinara, znatno više nego prethodnih godina, što znači da je država konačno ozbiljno shvatila situaciju u kojoj se poljoprivrednici nalaze i pristupila rešavanju tog problema na pravi način!

Šta je sa ratarima i stočarima? Boljitka za srpske ratare i stočare – ni na vidiku!

Za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu u budžetu je devet milijardi dinara, dok je prethodnih godina to bio i do deset puta manji iznos! Država će 50% uloženog vratiti i onima koji budu ulagali u skladišta i pogone za preradu poljoprivrednih proizvoda. Uz direktna davanja, na to će otići približno 33 milijarde.

Budžet je tako strukturisan da podstiče mlade proizvođače da se udružuju, da sklapaju veze i nova poznanstva i orijentišu se ka finalizaciji. Benefit od ovog budžeta će imati oni koji su već spremni, odnosno koji se nalaze u prerađivačkom sektoru.

Pojavila se mogućnost da mladi poljoprivrednici nabave semensku robu, u ovom slučaju semensku pšenicu, a da plate naredne godine gotovim proizvodom, tj. pšenicom, u odnosu 1 kilogram semenske pšenica za 1,8 kilogram merkantilne pšenice za potrebe robnih rezervi.

“Nisam video nijednu zemlju koje je na osnovu poljoprivrede napravila ogroman proboj, ali ona koja je koristila poljoprivredu kao sirovinu za prehrambenu, te zemlje su jako dobro napredovale. Mi smo to prepoznali, mislim da imamo dosta prostora da napredujemo.” – izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Ministarstvo poljoprivrede ove jeseni raspisuje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mladim poljoprivrednicima, za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu, podsticanje programa za sertifikaciju sadnog materijala, investicije u opremu za preradu mesa, mleka i voća inabavku novih mašina.

Međutim, obećanje da će poljoprivrednici imati jeftiniji dizel nije ispunjeno, a po mišljenju mladih poljoprivrednika država bi trebalo da mlade koji žele da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom oslobode plaćanja akciza na gorivo ili povraćaja poreza na promet, što bi značajno olakšalo život mladog čoveka na selu i osnažilo ga u ekonomskom smislu!

Obećanje da će poljoprivrednici dobijati jeftiniji dizel za obradu njiva nije ispunjeno. Kada će biti, odlučiće Ministarstvo finansija. “ – dodaje Nedimović

 

M.S.