Naslovna Vesti OVE JESENI ipak se najviše sadi ŠLJIVA, obavite pripreme na vreme

OVE JESENI ipak se najviše sadi ŠLJIVA, obavite pripreme na vreme

2248
0
šljiva
Najviše se bira čačanska rodna, čačanska lepotice i stenlej šljiva, foto J. El Omari

Iako istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se površine pod šljivom  u Srbiji smanjuju, računi rasadnika Verka Kačarevića iz Vinče, pokazuju drugačiji podatak. Ove jeseni najviše se prodaju sadnice šljive i to čačanske rodne, lepotice, i stenleja, veći proizvođači biraju jabuku, crveni delišes i galu, a ‘lepo’ se prodaje i dunja, kajsija, trešnja i višnja.

„Kod šljive je standardno, ovo su te sorte koje se stalno traže. Ko hoće rakiju, ide na čačansku rodnu, ko hoće univerzalno, za rakiju, šušenje i džemove, sadi stenlej i čačansku lepoticu, pošto su to sorte stabilne na rodu, količinski rađaju dosta i svake godine. Manje se za nijansu sadi kruška, pošto je zaštita komplikovanija, a hemija skupa, opet cena nije kao ranijih godina, kad je sve to pokrivala“, ističe Kačarević za portal Bolje zemlje.

Dobro pripremite zemlju pre sadnje

rasadnik sadnica
I voćari čekaju kišu da počnu sa pripremom zemlje za sadnju, foto V. Kačarević

Jesenja sadnja voća kreće od novembra i dok su neki pristalice prolećne, u jesen žilice sadnice imaće bolji kontakt sa zemljom i biće spremne za prehranivanje biljke čim počne vegetacija. Kada i kako saditi Verko Kačarević savetuje svoje kupce – njegova porodica bavi se proizvodnjom sadnica još od 1926. godine, a danas dostižu brojku od 150 000 sadnica.

„Sada je bio problem što nije bilo padavina, što je bila suva zemlja, pa se ipak čeka neka kiša da se pripremi zemljište i da se kopaju jamići i da se onda sadi. Potrebno je da se uradi oranje sa jednobraznim plugom, na dubinu od 50 do 60 cm, ili što rade ozbiljniji proizvođači koji sade plantaže jabuka, podrivaju ili rigoloju od 80 cm do metar rastresanje zemljišta. Uglavnom, bez obzira koliko se sadi, mora se zemljište poorati, da se razbija ta struktura i da bi korenom sistem rastao u meko, jer ako se u ledini posadi sadnica, ona će se primiti ali neće napredovati“.

Izaberite pravu podlogu

sadnica jabuke
Za jabuku je najbolja M9 podloga T 337, foto V. Kačarević

Prilikom biranja sadnica, važno je da obratite pažnju na oprašivače, naročito ako sadite trešnju. Zatim je vrlo važno da izaberete pravu podlogu shodno vašim namerama u proizvodnji.

„Što se tiče podloga, kržljave podloge biraju se za zasade gde se planira podizanje protivgradne mreže, tu je imperatim da je što veći broj biljaka po hektaru, da bi prinos bio veći, pošto je sama investicija dosta skupa. Ovakva podloga najviše je zastupljena kod jabuke i kruške, kod jabuke u 95 odsto slučajeva je M9 podloga T 337 na kojoj sorte brzo prorode, već u sledećoj vegetaciji daju dobar rod, a kod krušaka, to je dunja Ba 29, ili dunja MA, kod šljive standardno se koristi podloga dženerika koja nije za gustu sadnju, a kod trešanja, a u novije vreme ulaze i Gisela 5 i 6, primećuje Verko.

Birajte sertifikovane sadnice

Najvažnije je da prilikom kupovine birate sertifikovane sadnice, koje će garantovati zdravstvenu i sortnu ispravnost.

„Sertifikovane sadnice garantuju poreklo kalem pupoljaka i poreklo podloge, jer da bi nastala sadnica, treba da se spoje podloga i kalem pupoljak i kada je ispravna mladica i kada je kalem pupoljak zdrav, to garantuje da je ta sadnica i zdravstveno i sortno ispravna. To se dešava kada je sadnica iz sertifikovane kategorije jer podloge i kalem pupoljci uzmaju se iz matičnjaka koji su zasnovani na baznim osnovana sadnih materijala“.

 

J.E.