Naslovna Vesti Ove vrste SUKULENATA je lako gajiti, ali TEŠKO proizvesti!

Ove vrste SUKULENATA je lako gajiti, ali TEŠKO proizvesti!

1210
0
kaktusi
Kaktusi se proizvode na tri načina, a najteže je proizvodnja iz semena, foto J. El Omari

Ko kupuje kaktuse? Kažu, onaj ko ne voli mnogo da brine o zalivanju i opštoj nezi. Međutim, iako su kaktusi generalno zahvalni za negu, traže vrlo spečifičan tretman za uzgoj. Božidar Ristić iz Kragujevca već 35 godina bavi se proizvodnjom kaktusa i upravo to vreme bilo mu je potrebno da ‘uđe’ u suštinu razvoja ove posebne biljke.

„Proizvodnju kaktusa čovek mora da zna u detalje i kako se koja vrsta kaktusa proizvodi, da li iz pelcera ili semena, zatim šta taj kaktus zahteva kao mali. To je obimno gradivo koje čovek mora da poznaje da bi se bavio time. Ja sam naučio kroz iskustvo jer već sam u ovome više od tri decenije“, kaže naš sagovornik za portal Bolja zemlja.

Proizvodnja na tri načina

božidar ristić
Nekada zaposlen u Zastavi, danas uspešan proizvođač kaktusa, foto J. El Omari

Dok je radio u Zastavi u Kragujevcu, kaktusi su bili samo njegov hobi, a sada, u penziji, dodatna su zarada. U svom plasteniku uzgaja razne sorte ovih sukulenata koji su sađeni na tri različita načina: iz semena, reznice ili izdanka.

„Kada reznicu odsečemo od matičnjaka, pustimo ga da stoji 3-5 dana da se osuši deo koji je odsečen, kad se osuši onda se presađuje u zemlju koja je prethodno specijalno pripremljena za kaktuse, jer to nije zemlja kao za drugo cveće. Ta zemlja ne sme biti jaka, kalorična, već zemlju koja ima dosta kalijuma u sebi. Kad se osuši odsečeni deo i stavi u zemlju, ne zaliva se dva dana i tek treći dan se malo zalije. Posle toga retko se zaliva, dok se ne ožili, onda je procedura kao za svaki drugi kaktus“, objašnjava Božidar.

Najteža je sadnja iz semena

sukulenti
Seme je nevidljivo golim okom, foto J. El Omari

Dok se reznica odseca sterilisanim nožem ili skalpelom, izdanci se jednostavno pažljivo odvoje od glavne biljke i presade u novu saksiju. Kao i reznica, pre presađivanja, mora da se suši nekoliko dana. Za razliku od prva dva načina, sadnja iz semena je daleko teža.

„Najteža je proizvodnja iz semena, jer zahteva određenu vlažnost vazduha i temperaturu vazduha i zemlje. To seme je praktično nevidljivo ljudskom oku, a dok seme ne počne da klija treba da prođe kroz 3-4 procedure; dok se ne presadi u saksiju u kojoj će da nastavi da raste nakon par milimetara rasta, pa tek onda kad naraste na veličinu klikera, presađuje se u saksiju sa ojačanom zemljom gde će ostati i rasti dalje“.

I koliko se često zaliva?

kaktusi
Koliko često zalivati, kakvu zemlju traži i koliko svetlosti zavisi od vrste do vrste kaktusa, foto J. El Omari

pročitajte još o tome koliko je kišnica dobra za zalivanje

I na kraju, na jednostavno pitanje – koliko kaktus zaista treba često da se zaliva, ne dobijamo konkretan odgovor, jer zalivanje i opšti uslovi odgoja zavise od mnogo faktora.

„Kakve uslove kaktus zahteva od zalivanja, svetlosti, zemlje – zavisi od vrste. Ima onih koji su jako osetljivi, koje staviš na jedno mesto i ako ih pomeriš negde, jednostavno se deformišu. Najbolja temperatura za kaktus je 20-tak stepeni, ne voli jako sunce, iako je asocijacija na pustinju i jako toplo vreme. Dakle, ovi naši kaktusi u Srbiji, više vole takvo vreme od oko 20 stepeni“, tvrdi Božidar.

 

Julijana El Omari