Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Ovih 5 biljaka oteraće bube što dalje od vašeg doma! (FOTO)

Ovih 5 biljaka oteraće bube što dalje od vašeg doma! (FOTO)

U pitanju su biljke koje možete zasaditi na terasi, u bašti, ne treba puno da uložite, ali će vam one mnogo vratiti. Za početak, rešićete se dosadnih insekata!

1906
0
Foto: Pixabay

Ako vam je dosadilo da koristite razne insekticide, a pritom time zagađujete i okolinu, onda je vreme za prirodne „preparate“ koji će oterati bube što dalje od vašeg doma.

U pitanju su biljke koje možete zasaditi na terasi, u bašti, ne treba puno da uložite, ali će vam one mnogo vratiti. Za početak, rešićete se dosadnih insekata!

Evo liste pet biljaka koje su idealne i za kućne uslove, a pojedine se mogu koristiti i u ishrani:

1. Bosiljak

Savršena biljka za odbijanje kućnih muva i komaraca. Možete ga posaditi u svojoj bašti, ako imate kuću, ili u saksiji u stanu. Naravno, odličan je dodatak u ishrani.

Foto: Pixabay

Osim što svojim mirisom tera insekte, od bosiljka možete napraviti i sprej protiv istih. U manju šerpu sirajte oko dva decilitra vode, pustite je da proključa, a onda stavite isto jednu šolju od 2 dl svežih i čistih listova bosiljka. Ostavite lišće da odstoji u posudi, a onda ga izvadite, iscedite tečnost iz biljke, i kombinujte je sa dva decilitra vodke. Sprej čuvajte u frižideru, ne prstajte u nečije oči, usta, nos.

2. Lavanda

Ukoliko želite da se rešite moljaca, buva, komaraca i muva, lavanda je odlično rešenje. Osim što tera insekte, ako posadite ovu biljku, mirisaće vam celo dvorište ili stan.

Foto: Pixabay

Iz lavande možete dobiti i ulje koje možete koristiti za telo, kako biste odbili komarce.

3. Menta

Ovo je još jedna biljka koja uspeva da zadrži komarce što dalje od vašeg doma. Važno je samo da znate da ako zasadite mentu, da se njeno seme širi brzo.

Foto: Pixabay

Može se koristiti i kao ulje, a ako se pomeša sa jabukovim sirćetom i vodkom, dobićete efikasno sredstvo protiv komaraca.

4. Ruzmarin

Još jedna začinska biljka – ruzmarin, nezamenljiva u pripremi ukusnih jela, pokazala se kao odlično sredstvo za odbijanje insekata.

Foto: Pixabay

Ova biljka sama po sebi dovoljna je da odbije bube! Vrlo lako možete napraviti i efikasan sprej da se zaštitite od insekata.

5. Limunska trava

Limunska trava sadrži citronela ulje koji je odličan da otera bube od kuće. Ovo ulje je glavni sastojak mirisnih sveća, koje se koriste za odbijanje komaraca.

Foto: Pixabay

Može da naraste čak četiri metara u visinu, a najbolje ga je posatiti tamo gde ima dosta sunca i gde je zemlja dobro drenirana. Uspeva i ako ga posadite u saksijama.