Naslovna Vesti Ovo još niste videli! Struja na točkovima u njivi!? Električna platforma za...

Ovo još niste videli! Struja na točkovima u njivi!? Električna platforma za berbu povrća! (VIDEO)

1140
0

Berba povrća nije nimalo lak posao jer mora da se obavlja ručno. U iznalaženju načina da se potreba za sezonskim radnicima (kojih je, složićemo se u Srbiji, sve manje) svede na minimum, a uz to obezbede i povoljniji uslovi rada za berače, alternativa je uvođenje adekvatnih platformi za berbu povrća.

Lazar Đukić iz Gospođinaca obrađuje 750 hektara zemlje, a na srpsko i evropsko tržište godišnje isporuči oko milion kilograma raznog povrća. Đukić osim što je jedan od najpoznatijih povrtara u Vojvodini, a i šire, on je i izumitelj.

S namerom da ubrza berbu povrća, a da istovremeno berba bude jednostvana i jeftina, Đukić je po uzoru na nemačku platformu za berbu krastavaca napravio univerzalnu električnu platformu za berbu povrća.

(slika 1. berači ubrano povrće stavljaju na prenosnu traku ispred sebe koja povrće otprema na prikolicu)
(slika 1. berači ubrano povrće stavljaju na prenosnu traku ispred sebe koja povrće otprema na prikolicu)

U pitanju je potpuno samohodna električna platforma za povrće – mada traktor mora da opslužuje platformu.

Za razliku od nemačkih platformi koje su hidraulične, Đukićeva platforma za povrće ima agregat za struju i sve se radi elektromotorima.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva u korišćenju i električne i hidraulične pumpe za berbu povrća Đukić tvrdi da je najfinije podešavanje upravo na struju. Dok se kod hidrauličnih platformi, kada su ugreje hidraulično ulje, stalno mora korigovati brzina, kod električnih platformi postoji vremenski relej te nije potrebno korigovati minimalnu i maksimalnu brzinu.

U dosadašnjem radu sa električnom platformom za povrće Đukić je ostvario tri do četiri puta jači učinak u berbi povrća, a štete su minimalne (u smislu da se ne gazi loza).

Ukoliko Vas je privukao tekst o prvoj domaćoj električnoj platformi za branje povrća pogledajte ceo prilog iz emisije Bolja zemlja:

Zainteresovani za ovu platformu moraće još neko vreme da sačekaju jer reč o eksperimentu koji je još u fazi testiranja.

 

Bolja zemlja

Z.S.