Naslovna Vesti OVO povrće ublažava BOL i osigurava miran SAN!

OVO povrće ublažava BOL i osigurava miran SAN!

629
0

Salata se u svetu uzgaja na oko 1.000.000 hektara, a na toj površini se proizvrde oko 20 miliona tona uz prosečan prinos oko 22 t/ha.U Evropi se salata najviše uzgaja u Italiji, Španiji i Francuskoj.

Salata se u ishrani koristi gotovo isključivo u svežem stanju uz druga jela. Po salati kao povrtarskoj vrsti naziv su dobila jela od svežeg ili prerađenog povrća drugih vrsta koja se poslužuju pre glavnog jela, s njim ili nakon njega.

Da li ste znali: Više od jedne trećine ukupnih površina i proizvodnje salate se nalazi u Kini!

Obiluje organskim kiselinama koje otvaraju apetit i pospešuju probavu. Niskokalornična je namirnica od svega 18 kcal na 100g jestivog dela. U sastavu salate preovladava voda sa 95 %, a u suvom delu ima najviše ugljenih hidrata i relativno mnogo celuloznih vlakana koja takođe utiču pozitivno na naše telo.

Obiluje mineralima, kalijumom i gvožđem, vitaminima karotenom, C vitaminom i vitaminima B grupe. Veoma je cenjena u dijetalnoj ishrani, pospešuje rad bubrega i srca, smiruje krvni pritisak!

Ovo je još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da salatu jedete uveče pred spavanje!

Ima jako prijatan ukus, zahvaljujući laktucinu (mlečnom soku koji otvara apetit). Odavno se zna da laktucin ublažava bol, nervnu napetost i osigurava miran san, ubrzva iskorišćavanje hrane.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Ovo povrće čuva kožu, oči i jetru, efikasno je u slučaju lošeg varenja, pomaže prirodnom očuvanju bolje kose.

Skromna kultura ne tako velikih zahteva!

Salata je kultura umerenih zahteva prema toploti i za uzgajanje još više pogoduju umereno prohladna nego vruća područja. Visoke temperature negativno deluju na klijavost semena. Za razliku od visokih, salata najbolje podnosi niže temperature. Kao kultura skromnih zahteva, zahvalna je za uzgoj u zaštićenom prostoru tokom zime bez velikih troškova grejanja.

Spram svetlosti, spada u zahtevne kulture, kako sa aspekta trajanja tako i intenziteta. Zahteva dosta vlage tokom čitave vegetacije. Nedostatak vlage smanjuje kvalitet glavice i listova, takođe inicira raniju cvatnju.

Pogodna su joj plodna zemljišta, dobrog mehaničkog sastava, pogotovo bogata organskom materijom.

 

M.S.