Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Pad proizvodnje ŠEĆERNE REPE!

Pad proizvodnje ŠEĆERNE REPE!

634
0

Period od dve godine od ukidanja kvota za proizvodnju šećerne repe pokazao je da proizvodnja ove industrijske biljke, kao i šećera ne može biti profitabilna bez državnih subvencija.

Šećer se proizvodi u 113 država u svetu, od toga se u 42 dobija preradom korena šećerne repe. To su pre svega zemlje sa umerenom klimom u centralnoj, zapadnoj i istočnoj Evropi, kao i u SAD i Japanu.

Šta je to prvenstveno uticalo na povećanje proizvodnje šećerne repe?

Proizvodnja bioetanola uticala je svojevremeno na povećanje površina za gajenje šećerne repe. Od pojave ove energetske revolucije, pogotovo u Nemačkoj, izraženo je korišćenje šećerne repe u proizvodnji bioetanola.

Važnost šećerne repe za proizvodnju bioetanola dodatno povećava i činjenica da koren ove biljke ima najveći udeo materije koja učestvuje u procesu fermentacije u odnosu na druge biljne vrste.

Ipak, ova proizvodnja, za sada, ne potpomaže povećanju vrednosti slatkog korena.

Postoji jedan stvar, koja je uticala na smanjenje površina i proizvodnje, pročitajte u tekstu koji sledi..

Kvote za proizvodnju šećerne repe u Evropskoj uniji ukinute su 2017. godine i od tada šećerane i proizvođači slatkog korena posluju na potpuno liberalizovanom tržištu. Period od dve godine pokazao je jasno da proizvodnja šećerne repe, kao i šećera ne može biti profitabilna bez državnih subvencija.

Stanje dodatno otežavaju između svega ostalog i brojne zabrane u pogledu korišćenja pesticida. Sve je dovelo do jednog rezultata, koga po svemu sudeći može nazvati lošim, a to je smanjenje proizvodnje šećerne repe u Evropskoj uniji i nadolazeća kriza.

Trend smanjenja proizvodnje, nažalost, evidentiran je i u našoj zemlji, kao i u regionu. U odnosu na prošlu godinu imamo zabeležen pad od 50%, sada je proizvodnja trenutno zasnovana na 27.000 hektara.

 

Miloš Stojanović