Padavine prouzrokuju uslove za infekciju

  767
  0

  Kada je u pitanju jabuka nestabilno vreme i obilne padavine doprisnose razvoju infekcija kao što su: čađava krastavost plodova i crne lisne pegavosti ( Venturia inaequalis). Dovljno je devet sati vlaženja da bi se na prosečnim temperaturama od 18-23 C  ostvarila infekcija. Pre ovakvih uslova preporučljivo je tretiranje jabuka sa kontaktnim fungicidima.

  20-ak dana nakon cvetanja jabuke, kruške i dunje nastupa period kada dolazi do najagresivnijeg napada Erwine amylovore. Do kraja ovog meseca preporučuje se da najmanje jednom nedeljno obiđe zasad sa ciljem utvrđivanja prisustva simptoma mladari se suše i uvijaju u vidu pastirskog štapa. Posebnu pažnju treba obratiti u zasadima gde u poslednje dve godine bilo problema (simptoma). Poseban oprez je potreban u lokalitetima gde je nakon cvetanja bilo grada i/ili olujnog vetra. U tim zasadima bi trebalo u roku od 24 sata primeniti sredstva na bazi kaptana i folijarna hraniva sa antistres efektom. 

  Ukoliko se uoče simptomi oboljenja ne treba se žuriti sa otklanjanjem zaraženih biljnih delova. Nego treba dati biljci šansu da proba sama da se izbori sa bolešću. Tek krajem vegetacije otkloniti zaražene biljne delove ( alat bi trebalo nakon svake upotrebe dezinfikovati) i odmah ih spaliti.

  Prethodna nedelja dovela je do delimačnog izmrzavanja, i to u najvećoj meri kajsije. Pored toga što je danima bilo vlažno i niske temperature su onemogućije infekcije različitih prouzrokovača pegavosti lista.

  Izvor: Agroupozorenje

   

  Prethodni tekstNajava emisije Bolja zemlja za 07.05.2017.
  Sledeći tekst84. Međunarodni poljoprivredni sajam