Naslovna Vesti PALA ODLUKA: Bez mini hidroelektrana na Staroj Planini!

PALA ODLUKA: Bez mini hidroelektrana na Staroj Planini!

455
0

Iz novog Prostornog plana grada Pirota biće izbrisane sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala na prostoru zaštićenog područja Parka prirode Stara planina, izjavio je direktor Javnog preduzeća za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta u Pirotu Slaviša Svilarov, prenosi Jugmedia.

„Stav nas kao obrađivača Plana i Gradske uprave je da ubuduće iz Prostornog plana izbacimo sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina. Očekujemo da takođe i nadležne institucije i ministarstva donesu odgovarajuće odluke s obzirom da za to već postoje najave. Takođe, postoji mogućnost da se brišu lokacije za MHE i van teritorije Parka prirode Stara planina, i to tokom procesa ranog javnog uvida i javnih rasprava koje će biti organizovane“, rekao je Svilarov i podsetio da na zaštićenom području Stare planine postoje 43 lokacije za MHE, a van zaštićenog područja 15 lokacija.

U aprilu je doneta odluka o izradi ‘potpuno novog plana’ koji će raditi tim stručnjaka, a do kraja godine biće pripremljena dokumetacija za javni uvid.

„Do polovine naredne godine završićemo sa izradom nacrta, a u drugoj polovini naredne godine tražićemo saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da se do kraja sledeće godine Plan usvoji na Skupštini Grada Pirota“, ističe Svilarov.

Zbog gradnje MHE na Staroj planini meštani protestuju skoro godinu dana.

 

Izvor: Jugmedia

J.E.