Naslovna Vesti PAMUK: Turci očekuju rekordan prinos „belog zlata“ od milion tona čak!

PAMUK: Turci očekuju rekordan prinos „belog zlata“ od milion tona čak!

1206
0

Ove godine Turska ima rekordna očekivanja u proizvodnji pamuka, jer stručnjaci procenjuju da će biti rekorodnog prinosa.

Photo by Karl Wiggers on Unsplash

Predsednik Nacionalne asocijacije za proizvodnju pamuka Bertan Balčik, tvrdi da su ovogodišnje vremenske prilike išle na ruku turskim proizvođačima pamuka, tako da se očekuje rekordan prinos od čak milion tona. On pamuk zove “ belo zlato “ s obzirom da je proizvodnja drastično porasla od 2017. godine kada je pod pamukom bilo 502.000 ha da bi 2018. površine porasle 525.000 ha.

Prinosi su se uvećavali, pa je 2017. godine bilo 882.000 tona, a 2018. godine zabeleženo je 930.000 tona da bi se u ovoj očekivao prinos od čak milion tona.

Photo by Sze Yin Chan on Unsplash

Turska vrlo sistematično radi na unapređenju poljoprivrede i posebno intezivira one oblasti koje su pogodne za uzgoj pojedinih kultura pa je tako jugoistočna Turska, oblast oko Adane idealna za gajenje pamuka.

Ovako veliki prinosi svakako idu u korsit celoj Turskoj budući da ima izuzetno razvijenu tekstilnu industriju, a turski pamuk oduvek je bio na ceni i kod ostalih potrošača širom sveta.

Photo by Trisha Downing on Unsplash

Gospodin Balčik za kraj dodaje, da se pokazalo izuzetno dobro što je Turska vlada u značajnoj meri stimulisala proizvođače pamuka u vidu velikih ulaganja u ratarstvo uopšte, tako što je osavremenila proizvodnju uvodeći nove tehnologije, koje su kao rezultat imale ovako intenzivan porast prinosa, a samim tim i značajnog dohotka u prodaji.

Tekst priredio: dipl.inž.Goran Veljković

Izvor: TURKISH AGRI. NEWS Ismail Ugural