Naslovna Uredbe PAPIROLOGIJA ZA PUT KUĆNIH LJUBIMACA

PAPIROLOGIJA ZA PUT KUĆNIH LJUBIMACA

700
0

Sve više i naši ljubimci putuju sa nama, a razlozi za to su mnogi. Nakon više godina, oni čine prosto sastavni deo naše porodice, a često i ne znamo kome da ih poverimo na čuvanje za period kada nećemo biti kod kuće. Kako psi i mačke imaju posebnu privrženost ka svojim vlasnicima, nekako je logično da ih povedemo zajedno sa nama na put. Ali pre toga, potrebno je da se posebno pripremite, jer kako se radi o životinjama, njihovo putovanje posebno u druge zemlje zahteva posebnu proceduru i posebna dokumenta.

Šta je sve potrebno da imate od neophodnih papira?

Za putovanje u zemlje u okruženju koje nisu u Evropskoj Uniji neophodno je da su pas ili mačka vakcinisani najmanje 15 dana pre puta vakcinom protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti. Takođe, obavezno je i propisno obeležavanje životinja (mikročip, tetovir broj).
Sledeća stvar koju je potrebno da uradite, jeste da 48 sati pre puta, obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja. Sa pasošem u kojem se nalazi evidencija o izvršenim vakcinacijama i potvrdom o zdravstvenom stanju, odlazite u Republičku Veterinarasku Inspekciju.

Putovanja u zemlje EU zahtevaju drugačije potvrde

Za ovakvo putovanje, cela priprema trebalo bi da krene ranije. Za ulazak u zemlje Evropske Unije pored gore navedenih dokumenata, neophodno je da Vaš ljubimac (psi, mačke, životinje iz familije kuna) ima urađen pregled seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila sa jasno određenom visinom titra.
Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se Vašem ljubimcu izvadi krv. Taj uzorak se nakon obrade šalje u ovlašćenu laboratoriju koja ima ovlašćenje od strane EU (Pasterov Zavod, Novi Sad), gde dobijate sertifikat o visini titra antitela. Ako je rezultat zadovoljavajući, po isteku tri meseca od datuma dobijanja rezultata, vlasnik može da izvadi neophodni sertifikat za izlazak iz zemlje kako je to već prethodno navedeno. Kada se jedanput dobije rezultat o visini titra, taj dokument važi doživotno ako se jedinka redovno vakciniše svake godine.
Postoje izvesna odstupanja od prethodnih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacionalni propisi tih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu kada dolaze sa teritorija trećih zemalja.
Savet je, da se obavezno informišete o pravilnicima koji su na snazi u zemlji u koju putujete, tako što ćete kontaktirati njihove ambasade ili se obratite veterinaru koji će vam dati sve neophodne informacije i uputiti vas na prave adrese.

Kako pripremiti psa za putovanje?

Ukoliko se odlučite da na putovanje krenete automobilom, pre puta bi bilo dobro da svog četvoronožnog saputnika odvedete na pregled kod veterinara, naročito ako se radi o psu koji ima hronične zdravstvene probleme. Dodatne konsultacije, uzimanje neophodne terapije mogu preduprediti neke neželjene situacije. Ova poseta Vam je svakako neophodna ako planirate da putujete van granica zemlje, zbog uzimanja potvrde o zdravstvenom stanju.
Imajte u vidu da neki psi ne podnose vožnju, tako da bi bilo dobro da ga priviknete kraćim vožnjama do parka ili nekog izletišta. Nemojte dozvoliti da Vaš ljubimac povezuje vožnju sa samo neprijatnim iskustvima (recimo odlazak kod veterinara). Ako ima problem sa mučninom, nemojte ga voziti sa potpuno praznim stomakom. Ako ni to nije od pomoći, konsultujte se sa veterinarom o lekovima koje bi mogli da date psu pre vožnje.
Transportni kavez je odličan izbor za putovanje, čak i automobilom. Bitno je da je kavez dovoljno velik, da pas može da se okrene u njemu i legne. Da ima čvrsto, nepromočivo dno, ventilacione otvore na suprotnim stranama, udoban jastuk ili prostirku koju Vaš pas voli. Kavez Vam uvek može koristiti, kao sigurno mesto na kom ćete ostaviti svog ljubimca, ako odsedate prvi put u nekom hotelu ili pansionu, u trenucima kada niste u situaciji da ga kontrolišete.
Potrudite se da je automobil dobro provetren, klimatozav i nemojte NIKADA OSTAVLJATI PSA ZATVORENOG U AUTOMOBILU.
Nemojte psu dozvoliti da se vozi sa izbačenom glavom kroz otvoren prozor. To jeste zabavno i Vama i Vašem ljubimcu, ali to obično dovodi do povreda oka.
Pravite česte pauze, pustite psa da prošeta, ponudite ga svežom vodom, nekom poslasticom.
Ponesite obavezno povodac, hranu koju inače uzima i vodu.

Putovanje avionom

Svaka avio kompanija ima svoje propise vezane za putovanje pasa avionom, tako da je najbolje da se unapred informišete šta Vam je neophodno od opreme i putnih isprava. Svakako je neophodan transportni boks, bez obzira da li se pas vozi u kabini za putnike ili u delu za prtljag. Treba reći da putovanje u delu za prtljag sigurno ne predstavlja prijatno iskustvo za kućne ljubimce, jer se kompanije tako i ophode prema njima, kao prema prtljagu.

MAČKE NA PUTOVANJU SA VAMA

Mačke su po pravilu najnervozniji kućni ljubimci i ne podnose putovanja, ali ima i izuzetaka. Ali, evo saveta kako da vaše mačke pripremite za put.

Putovanje automobilom

Nabavite boks (transporter) za mace. Kada ga nabavite, stavite poznatu prostirku unutra i mačku izvestan vremenski period. Svakog dana i taj vremenski interval produžavajte .Tako će se navići da boravi u njemu bez stresa, osetiće svoj miris i svakim danom će joj biti sve prijatnije. Kada se mačka navikne da boravi u boksu, odnesite je u automobil. U početku nemojte paliti motor. Posle par „poseta“ automobilu, krenite u vrlo kratke vožnje. Bitno je da mačka bude u boksu, tako će se osetiti sigurnije, ušuškano. Ako je pustite da se kreće slobodno po automobilu, to može izazvati neželjene posledice za sve učesnike u saobraćaju. Mačke koje nisu naviknute na vožnju automobilom su uplašene i tada mogu da se ponašaju nepredvidivo i mogu povrediti osobe koje se voze sa njima i pokušavaju da ih umire.
Nemojte puštati glasno muziku tokom vožnje. Okolina i situacija je dovoljno stresna za mačku tako da joj ne treba dodavati još stresnih elemenata.
Gledajte da transporter stoji ravno na sedištu, jer mačke reaguju na svaki pokret, cimanje, klackanje i ako je transporter nestabilan to povećava stresnost situacije.
Ako morate da vodite svoju mačku na duži put, onda je neophodno da joj obezbedite mogućnost obavljanja osnovnih fizioloških potreba. Jedna od mogućnosti je nabaviti veći transporter u koji može da stane i kadica sa posipom. To nije idealno rešenje, jer većina mačaka, kao što njihovi vlasnici znaju, neće da spavaju pored svojih kadica sa posipom. Druga mogućnost je da pravite pauze i mačku izvodite van automobila da svoje fiziološke potrebe obavi napolju. To iziskuje dodatni trening i pripremu da naučite mačku da ide na povocu. Treća mogućnost je da stavite dosta upijajuće podloge u sam transporter. Ponesite vodu koju mačka inače pije kod kuće, jer će možda odbijati da pije vodu drugačijeg ukusa i sastava.
Većina mačaka bolje podnose putovanje ako neposredno pred put ne uzimaju hranu i vodu. Kod dužih putovanja ovo pravilo ne važi. Namestite joj mesto pored prozora. Zainteresovanost za okolinu može odvući pažnju sa ostalih stresnih elemenata kod nekih mačaka.
Nemojte zaboraviti na pasoš, zdravstvenu knjižicu, potvrdu o zdravstvenom stanju, lekove ako ih mačka uzima, hranu, vodu, posip, poslastice, po koju igračku.

Putovanje avionom

Postalo je pravilo da skoro sve aviokompanije strogo vode računa da se u putničkoj kabini ne unose više od dve životinje (jedna po putniku). Takođe, već prilikom rezervacije karata službeniku bi trebalo da naglasite da putujete noseći mačku, jer bi tada po pravilu psi bili upućeni na drugi let ili obrnuto. Mada, bilo je slučajeva kada su u boksovima putovali i psi i mačke. Međutim, ovo se kosi sa pravilima o bezbednosti putnika. U putničku kabinu životinja se isključivo unosi u boksu koji ima sve prateće sadržaje kako bi mački putovanje avionom bilo bezbedno i što manje stresno.