Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčelari upozoravaju: Tokom ove godine uginulo oko 50 miliona pčela! Evo zašto...

Pčelari upozoravaju: Tokom ove godine uginulo oko 50 miliona pčela! Evo zašto to nije dobro

Da li ste se ikada zapitali zašto su pčele toliko važne i neophodne? Da nema pčela ljudska rasa bi nestala sa planete Zemlje, u prevodu ne bi imali šta da jedemo.

671
0

Znamo koliko su nam pčele potrebne, one održavaju biljke i useve u životu, a svedoci smo sve češćih pomora pčela. Tokom 2019. godine oko Kikinde je uginulo oko 50 miliona pčela, materijalna šteta je ogromna, a ona po biljke i useve je nemeriva.

“Danas su pčele jedini prirodni oprašivači, sve druge vrste insekata, koji su bili oprašivači su nestali, zahvaljujući čoveku koji je koristeći otrove do toga doveo. Ako pčele u potpunosti nestanu, čovečanstvu bi ostalo još četiri godine života, jednostavno bi ostali bez hrane “ kaže za Bolju zemlju Saša Čolak, predsednik Udruženja Pčelara Kikinda.

Slaba informisanost ili nešto drugo

Kako kaže, pčelari daju sve od sebe da pomognu u edukaciji i redovno razgovaraju sa poljoprivrednicima koliko je upotreba pesticida štetna i kako otrovi utiču na pčele.

Foto: Pixabay

Svesni su da pčele doprinose njihovim usevima, ali korišćenjem pesticida oni trenutno povećavaju svoje prinose, materijalna korist im je mnogo važnija, a ne razmišljaju o nekim dugoročnim posledicama.

“Oduvek je bilo pomora pčela, ali u poslednjih 11 godina situacija je alarmanta. U maju mesecu smo imali ogroman pomor pčela, minimum 50 miliona ih je tada uginulo. I to se sve dešava u mesecu kada je njihova ekstanzija. Materijalna šteta je bila 230.000 evra i tada nismo imali sreću, jer pčelinja društva nisu uspela da se oporave “ kaže Čolak.

Još jedan katastrofalan pomor se desio i 2015. godine kada je stradalo 20.000 pčelinjih zajednica i materijlna šteta je bila 700.000 evra, ali na sreću, kako kaže ovaj pčelar, tada su društva uspela da se oporave.

Cene meda kreću se od 500 do 1000 dinara

Nakon pomora u maju, nadležne službe su izašle na teren i rezultati analiza koje je udruženje dobilo su poražavajući. Najstrašnije je to što se na spisku našao Fipronil, otrov koji je već 7 godina zabranjen.

Dobri zakoni, ali slabo se poštuju

“Zakoni kod nas su dobri, ali nažalost retki su oni koji ih poštuju. Takođe, veliki problem je i to što imamo jako malo inspektora i oni fizički ne mogu sve da odrade, da obiđu sve terene” navodi Čolak.

Kazne za fizička lica za nepropisnu upotrebu pesticida i insekticida iznose od 35.000 do 50.000 dinara uz obaveznu naknadu štete, za preduzetnike je propisana kazna od 300.000 do 500.000 dinara, a za pravna lica od pola miliona do milion dinara.

Da li ste znali da medonosne pčele “Apis mellifera” priozvode med već 150 miliona godina?

Pčelarima velike probleme pravi i upotreba raznih antibiotika kojima voćari prskaju svoje zasade. Pčele tokom oprašivanja pokupe i antibiotik, unesu ga u košnjicu, od njega neće uginuti, ali med koji se dobije nije za upotrebu. Tako pčelari mogu ostati bez godišnje proizvodnje meda, jer jednostavno ne znaju da ima antibitoke u sebi, a ako slučajno takav med iznesu na tržište čine krivično delo.

Foto: Pixabay

Pčele spremne za zimu

Priprema pčela za zimu počinje još u septembru. Pčelari sa manje košnjica već početkom septembra sve završe, dok kod većih društava to zna da potraje i do oktobra. Kako bi društvo kvalitetno prezimilo neophodno je da ima dovoljno hrane, a za jedno društvo potrebno je oko 20 kg hrane. Osim toga, neophodno ih je zaštiti od varoe, osa, glodara.

Pravi ili lažni med

Veliki problem pčelarima predstavlja i pojava lažnog meda na tržištu. U jednom trenutku čak 90 odsto ponude bio je lažni med. Zahvaljujući nadležnim ministarstvima sada je situacija mnogo bolja, ali i dalje ovakovog meda ima na tržištu. Osim po kvalitetu i sastavu, ovakav med je i jeftiniji.

Zanimljivosti

  • Pčela radilica u sezoni živi 30-45 dana
  • Matica živi i do sedam godina
  • Da bi se dobio 1 kg meda pčela treba da obleti 5 miliona cvetova i da preleti preko 110.000 kilometara tako da u košnicu unese 3-4 kg nektara.
  • U toku jednog leta pčela može da pređe udaljenost od 4-8 km.
  • U toku jedne sekunde pčela zamaše krilima i do 400 puta.
  • Svaka pčela tačno zna put ka svojoj košnici koju raspoznaje po boji i obliku. Može odleteti od košnice čak i do 8 km ali će se vratiti u svoju.