Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčelari zaštitite pčele od varoe na vreme!

Pčelari zaštitite pčele od varoe na vreme!

1245
0

Avgust je mesec kada iskusni pčelari pregledaju svoja pčelinja društva i vode računa o tome da se pripreme za zimu. U ovom periodu je važno da se pregledaju sve pčelinje zajednice i vide da li su u odličnoj zdravstvenoj kondiciji. Ovo se naročito odnosi na matice, koja trebaju da budu zdrave.

Matica tokom avgusta i septembra položi oko 20 000 jaja, iz kojih će se ispiliti larvice, a kasnije će nastati pčele. Oko 20 000 pčela je dovoljno da društvo prezimi.

Fotografija, izvor: Orca.rs

Ukoliko se pak utvrdi da imamo društva sa nedovoljnim brojem pčela radilica tj. društva koja su slaba, tada bi ih trebalo spojiti sa jakim društvima kako bi se udružili i prezimili.

Istovremeno sa poleganjem jaja kreće i varoa koja polaže jaja u trutove, ali kako njih nema ova vrsta krpelja prelazi na pčele radilice, pa je ovo period kada bi trebalo vršiti intenzivnu borbu protiv varoe.

Foto: Pixabay

Varoa je invazivan parazit koji napada: larve, lutke i odrasle jedinke. Zaštitu od varoe trebalo bi započeti krajem jula, intenzivirati u avgustu, da bi se završila do 10. – 15. septembra. Tretiranje pčelinjih zajednica posle 15. septembra, ne daje nikakve rezultate pa je zato važno da se tretiranje obavi na vreme.

I veoma važna mera koju bi trebalo obaviti tokom avgusta je prihrana pčela i to se može obaviti ili medom ili šećernim sirupom, ali je prihrana medom mnogo bolja. I za kraj, trebalo bi da imate u vidu da prezimljavaju samo jaka i zdrava pčelinja društva sa oko 15 do 20 000 pčela. Zato je sada momenat da ih na vreme pripremite za zimu.

G.V.