Pčelarstvo u ekspanziji

  474
  0

  Milutin Petrović, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije, ocenio je da je pčelarstvo u Srbiji u ekspanziji. “ U Srbiji na 5.9 stanovnika dolazi jedna košnica“ – istakao je Petrović.


  Broj pčelara se u Srbiji iz godine u godine povećava. Za ovako dobar trend u pčelarstvu, kako saznajemo od Petrovića, značajnu ulogu ima država koja je za 2017. godinu opredelila 470 miliona i do sada uplatila 160 miliona dinara. Međutim, ova godina je loša po pčelare, budući da nije bilo bagrema, kao osnovne pčelinje paše u Srbiji. 

  “ Pčelare Srbije ove godine je izvadio Banat i Bačka, gde su se pčelari selili na suncokretovu pašu, a nešto malo je dala i planinska livada, i tako obezbedili da pčele imaju zimnicu a i pčelari nešto malo meda, pet do sedam kilograma po košnici, za prodaju.“ – izjavio je Petrović. Zanimiljivo je da Srbija za razliku od Kine ima više košnica po stanovniku, što pčelarstvo u Srbiji izdvaja od regiona, pa i šire. Prema proceni Petrovića Kini, da bi se izjednačila sa Srbijom, fali 220 miliona košnica.

  Svetski kongres pčelara 2021.godine

  Pčelarska organizacija Srbije je po prvi put dobila poziv za kandidata za organizatora svetskog kongresa pčelara pod nazivom Apimondia 2021.godine. Pored Srbije, kandidati su Rusija, Slovenija i Danska a konačna odluka će biti doneta 3.oktobra. 

  Petrović je istakao i da će od ove godine početi izgradnja pogona za prikupljanje meda u Rači pod vlasništvom Saveza pčelara.

   

  Prethodni tekstBespilotni traktori – bliska budućnost
  Sledeći tekstGrožđe – kvalitet odličan, rod umanjen