Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo PČELE nalaze PUT do košnice uz pomoć MAGNETNOG POLJA

PČELE nalaze PUT do košnice uz pomoć MAGNETNOG POLJA

1051
0
pčela, pixabay
Pčelari traže da se zakonski proces dokazivanja trovanja pojednostavi, foto pixabay

Nedavno je međunarodni Erthvač Institut (Earthwatch Institut) na poslednjem sastanku u londonskom društvu Rojal Džiografikal (Royal Geographical) proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji. Da svet ne može bez pčela potvrdio je i Ajnštajn, ali koliko su pčele posebna bića svakodnevno potvrđuju razne naučne teze.

Naučnici kažu da sva bića osećaju Zemljino magnetno polje, tako i pčele. Kako su pokazale studije naučnika sa Tajvana ‘medonosne pčele u svome telu imaju paramagnetične kristale. Ove čestice se nalaze u ćelijama sa unutrašnje strane stomaka. U zavisnosti od smera i intenziteta spoljašnjeg magnetnog polja, kristali mogu da zauzmu različite položaje, poput igle kompasa’. Tako da nervi sa unutrašnje strane stomaka šalju informacije mozgu, a magnetne ćelije služe kao kompasi za navođenje.

U zavisnosti od toga kako su poređane, ove paramagnetne čestice mogu se, kako se spoljno magnetno polje menja, povećati ili smanjiti. Paramagnetne čestice su pričvršćene na ‘zidove’ ćelija u kojima se nalaze, pa kako paramagnetne čestice menjaju oblik, tako se menjaju i ćelijski zidovi. A nervi, spojeni sa spoljašnje strane ćelija, nose signale do mozga pčele. Ovo je prvi put da su naučnici zapravo pratili  ‘liniju informacija’ kod žive životinje, od magneta do njenog mozga.

Jedna pčela drugoj zujanjem i plesnim mahanjem krila poručuje gde da krene kad napusti gnezdo. Koristeći paramagnetne čestice gvožđe-oksida, pčele mogu izbeći da se izgube na putu do kuće sa malo magnetne navigacije.

Na ovom tragu bili su i fizičari i biolozi iz Kanade; ‘činjenica što smo bili u stanju da uzdrmamo magnetni smisao, može nam pomoći da otvorimo vrata ili put za buduće linije ispitivanja’, kažu sa vankuverskog univerziteta. Ova studija stvara nadu da će se rešiti pitanja poput potencijalnog uticaja industrijskog elektromagnetnog šuma na magnetoreceptor pčela i njihovo opšte dobro. Takođe, veruje se da bi budući eksperimenti mogli da imaju za cilj istraživanje mikrostrukture magnetoreceptora, tačnije, pčele bi mogle postati uzor organizma za proučavanje magnetorecepcije.

J.E.