Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Pčele OTROVANE na grašku, oštećeni traže PRAVDU!

Pčele OTROVANE na grašku, oštećeni traže PRAVDU!

464
0
pčele u letu
Zaštitite svoje košnice na pravi način, foto J. El Omari

Pčelari u Sivcu i Kljajićevu žele da stanu na put pomoru pčelinjih društava. Traže sankcije, jer je trovanje košnica postalo uobičajeno, pa ga pčelari i ne prijavljuju, prenose Novosti.

Za novembar je zakazano treće ročište u sudskom postupku koji su članovi Pčelarskog društva „Sivac“ poveli protiv firme iz Vrbasa osumnjičene da je uništila pčelinja društva nedozvoljenom upotrebom pesticida na parcelama pod graškom.

Od 529 košnica na ispaši u Malom Staparu pokraj Sivca, potpuno su uništene 372, a veliki gubici zabeleženi su i u ostalim pčelinjim zajednicama. Ukupna šteta je procenjena na 4.430.000 dinara, a pojedinačni gubici se kreću od 142.000 do 1.547.000 dinara. Gubitke je pretrpelo šestoro pčelara iz Sivca i dvojica iz susednog Kljajićeva. Najviše je oštećen Ratko Bradić iz Kljajićeva, kojem je uginulo 130 pčelinjih društava, smeštenih na kilometar i po od njiva pod graškom.

„Nije reč samo o tome da tražimo nadoknadu materijalne štete, nego želimo da se izricanjem kazne konačno stane na put trovanju pčela, koje je postalo toliko uobičajeno da ga pčelari u mnogim slučajevima i ne prijavljuju, jer su obeshrabreni upozorenjima fitosanitarnih inspektora da su analize uginulih pčela skupe“, navodi Bratić.

Mrtve pčele oštećeni su uputili na analizu u Hemijski fakultet u Beogradu, a grašak na ispitivanje u akreditovanoj SP laboratoriji u Bečeju. Superanaliza pčela obavljena je u beogradskom Gradskom zavodu za javno zdravlje. Rezultati su pokazali prisustvo iste otrovne materije i u pčelama i u grašku.

Optuženi se brane argumentom da na grašku nije upotrebljena količina pesticida otrovna za pčele, kao i da pčele ne oprašuju cvet graška – kako ne postoji med od ove biljke. Međutim, pčelari ističu da su u okolini pronađeni mnogi mrtvi insekti, vrapci i živina koji su jeli otrovane pčele.

Izvor: Novosti

 

J.E.