Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo PČELINJAK ZIMI!

PČELINJAK ZIMI!

603
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Kada se pčelinja zajednica priprema za nastupajuće zimovanje, zadatak pčelara je da, između ostalog, obezbedi dovoljnom količinom hrane. Osim na količinu, potrebno je obratiti pažnju i na njen kvalitet, jer nije sve što se nađe u ćelijama saća podjednako dobro.

Med od medljike ili medne rose je takva materija.

Medljka je slatka materija koja se pojavljuje periodično na lišću nekih biljaka, najčešće na jeli, boru, smreki, vrbi, hrastu, pitomom kestenu i drugom zimzelenom i listopadnom drveću.

Medljikovac je proizvod koji medonosne pčele proizvode od medonosnih sastojaka sa živih delova biljaka, četinara i lišćara. Od cvetnog meda se najpouzdanije razlikuje metodom merenja električne provodljivosti, koja mora biti veća od jednog milisimensa.

Može se staviti u promet kao sortni med ako ima ukus i miris svojstven označenoj biljnoj vrsti. Prema rečima stručnjaka, med od medljive nije dobar, na ukus je opor i zatvorene je boje. Za pčele nije dobar jer na njemu vrlo prezime, a izgleda da ga ni za ishranu ne upotrebljavaju često.

Često se nađe u proleće da su pčele utrošile sav proletnji med, koji se obično nalazi u gornjim delovima saća, dok medljika u nižim slojevima ostaje nedirnuta, nju docnije utroše, sigurno odrasle pčele, za svoju ishranu.

Poklopci na saću koje je sa medljikom, poznaju se po tome što su zatvorene boje i nisu od čistog voska već od neke druge smese.

Loš za pčele, odličan za ljude!

Ma koliko da je za pčele loš, ovaj med je odličan za ljudsku ishranu. Kao i cvetni, razlikuje se po kvalitetu, boji, ukusu, vremenu kristalizacije i drugim osobinama. Hrastov medljikovac je gust, lepljiv, tamnocrvene boje koja skoro prelazi u crnu.

Ne kristališe tako brzo, nema izražen miris, a ukus je jak i specifičan, pomalo nalik na karamelu, ali ga ne treba mešati s pregrejanim medom.

 

M.S.