Naslovna Vesti Pepita – lubenica sa mikrosemenkama

Pepita – lubenica sa mikrosemenkama

2366
0

Pravo je doba godine za skupljanje bostana po poljima. Međutim, da li će uskoro, sa naših polja, iščeznuti lubenice koje su teže i od 15 kilograma? I zašto?
Svesni smo da se potrebe potrošača sa godinama menjaju, a samim tim i potrebe tržišta. Recimo, danas prosečan građanin će, umesto da kupi lubenicu od 15 kilograma, kupiti polovinu ili samo krišku iste. Pre svega, govorimo o građanima većih gradova koji se prevoze javnim prevozom, pa vuku teške torbe sa jednog dela grada na drugi. Ali i manjim porodicama čiji članovi porodice nisu u stanju da pojedu 15 kilograma lubenice za par dana.
Dakle, porodice sve manje kupuju lubenice koje su teže od 3 kilograma, pa potreba za manjim lubenicama je iz godine u godinu sve veća.

Jer da nije tako, zasto bi Lazar Đukić, poznati povrtar iz Gospođjinaca počeo sa uzgojem lubenice Pepita na svom polju?

Pepita je sorta lubenice vrhunskog ukusa ( u šta smo se mi iz ekipe emisije Bolja zemlja lično uverili), veoma tanke kore, teške oko 2 kilograma. Ova lubenica ima semenke, ali izuzetno sitne, takoreći mikro. Plod pepita lubenice je potpuno zreo i sladak, a uz to i potpuno zdrav.
O uzgoju pepita lubenice poslušajte više u prilogu iz ovonedeljne emisije Bolja zemlja – video iznad teksta.

Prethodni tekstUzgoj pataka neopravdano zapostavljeno živinarsko zanimanje
Sledeći tekstPreostaje mi da platim uslugu komšiji koji ima potrebnu mehanizaciju!