Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija PIO i nedostatak konkursa za TRAKTORE – najviše muči MLADE POLJOPRIVREDNIKE

PIO i nedostatak konkursa za TRAKTORE – najviše muči MLADE POLJOPRIVREDNIKE

794
0
teška tanjirača
Sačuvajmo danas zemlju, kako bi je imali za sutra, foto J. El Omari

Mnogi mladi poljoprivrednici prilikom započinjanja poljoprivredne proizvodnje ili proširenja, sve češće nailaze na prepreke koje njihov život na selu dosta otežavaju. Nisu u pitanju autobuske linije za grad ili nedostatak pozorišta u seoskim sredinama, već velika finansijska opterećenost koju nose uplate za penzijsko i invalidsko osiguranje za svakog člana gazdinstva, nedostatak konkursa za nabavku traktora van IPARD fonda, ali i maksimalni iznosi po konkursu za investicije koji su često nedovoljni mladima u investiciji izgradnje objekta, nabavci sadnica ili grla stoke sa kojima bi bili konkurentni na tržištu.

Tako je mladi poljoprivrednik iz Markovca prošle godine konkurisao za nabavku teške tanjirače i za izgradnju štale, ali, navodi, da je ‘opet to bila neka smešna cifra, koliko bi njega koštao taj objekat’. Takođe, sam sebi kao nosilac gazdinstva uplaćuje PIO.

„Moja majka je učiteljica, otac u penziji, supruga radi, tako da sam sebi uplaćujem, ali maltene 1000 evra treba godišnje izdvojiti samo za to. Kod nas u domaćinstvu je šest članova“, kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

S druge strane Branko Zdravković iz Pružatovca, uplaćuje penzijsko osiguranje svim svojim članovima porodice; roditeljima, supruzi i bratu, pa samim tim te obaveze prema državi predstavljaju značajni udar na kućni budžet, s obzirom na neizvesnost zarade, pa, u bilo kojoj grani poljoprivrede u Srbiji.

Nekoliko meseci ranije objavljena je vest o dugu poljoprivrednika za penzijsko osiguranje od 160 milijardi dinara, s druge strane poljoprivredne penzije su najmanje u Srbiji, oko 12 000 dinara, pa se zbog toga poljoprivredni penzioneri ubrajaju u najsiromašnije građane Srbije. Da bi mladi danas čuvali za stare dane, moraju da rade vredno i pametno, pa je više od jednog mladog poslalo upit portalu Bolje zemlje za informaciju o mogućim republičkim konkursima za nabavku traktora, kao osnovnog sredstva za rad u poljoprivredi.

„Nabavka traktora van IPARD-a je problem broj jedan!“, naglašava Zdravković.

Koliko su traktori potrebni, ne samo mladim proizvođačima već i starijim, samo potvrđuju redovi ispred Ministarstva poljoprivrede aprila 2017. godine za preuzimanje dokumntacije za nabavku novog traktora, koju je resorno ministarstvo subvencionisalo sa 50 odsto. Nikada ni za jedan konkurs nije bilo toliko interesovanje kao za tadašnji. Danas bi jedan voćarski traktor dosta značio i Iliji Iviću iz Sremske Mitrovice koji je podigao dva hektara pod jabukom.

Konkurs za mlade poljoprivrednike je rado dočekan, ali mnogim mladim poljoprivrednicima finansijski nenadoknađuje ni pola investicije, koja bi njihovu proizvodnju učinila zaista isplativom, ističu naši sagovornici.

Takođe, kasne isplate drugih republičkih subvencija, stavljaju mlade u nepovoljan položaj, tako da se za štalu od 50 grla, 10 ha zasada ili hladnjaču od 500 tona obraćaju banci i dižu kredite.

 

Julijana El Omari