Naslovna Vesti PLAVI PATLIDŽAN: Ove godine odlična CENA!

PLAVI PATLIDŽAN: Ove godine odlična CENA!

902
0

Jedan od glavnih razloga zbog koje je ove godine dosta proizvoda na našim pijacama doživelo lošu sudbinu je bogatija ponuda iz uvoza. Povrtari se često pitaju i bivaju zamišljeni u vezi toga šta bi trebalo da gaje, na koji način da plasiraju svoj proizvod, koji proizvod će biti na ceni naredne sezone!

Proizvodi iz Srbije, sa naših njiva, odlikuju se izuzetnim kvalitetom ali i asortimanom, ne samo zbog povoljnih vremenskih uslova već i zbog niza drugih faktora, od procesa proizvodnje, kvaliteta zemljišta, koji utiču na kvalitet proizvoda.Plavi patlidžan, relativno slabo zastupljena gajena kultura kod naših povrtara, ove godine je dobro prošao.

Dobar kvalitet je dobio zasluženu cenu. Cena za jedan kilogram se kreće u rasponu od 80 do 170 dinara. Izuzetno dobra cena, pogotovo ako se radi o velikim količinama.

Osim toga što se proizvodi na malim površinama, retko se koristi u ishrani, a itekako je zdrav! Pun vitamina i minerala, može se pripremati na najrazličitije načine.Izuzetno hranljiva namirnica, obiluje vitaminima B grupe, folatima, antioksidansima, aktikancerogenim i protivupalnim svojstvima.

Punjeni i pohovani patlidžan, sa sirom, ljut, sa paradajzom, može se čak kombinovati sa špagetama, mirođijom i još mnogo drugih specijaliteta. Ovo je još jedan razlog da plavi patlidžan uvrstite u svoju proizvodnju, svakako da se treba naći na vašoj trpezi i tezgi na pijaci!

Ima velike zahteve za toplotom, niske temperature ne podnosi. Za nicanje mu je potrebna temperatura od 15 0C dok je optimum 22 0C. Slabije podnosi velika kolebanja temperatura tokom dana i noći. Može se gajiti u region gde dnevna srednja temperatura tokom tri meseca iznosi 20 0C, odnosno najmanje 5 meseci nema mraza.

Traži dosta svetla. Ima velike zahteve u vodi, 80% od poljskog vodnog kapaciteta, naročito pri cvetanju i formiranju plodova. Optimalna vlažnost vazduha za ovu biljnu vrstu je 55 – 65 %.

Zahteva izuzetno plodno zemljište, sa dobrom strukturom i visokim sadržajem humusa. Proizvodnja se može zasnovati gotovo u svim godišnjim dobima, a to zavisi svakako od planiranog vremena pristizanja plodova za tržište.

Razume se, za ranu prolećnu proizvodnju i kasnu jesenju pa i zimsku neophodno je imati odgovarajuće zaštitne proizvodne prostore. Obično od nicanja biljke pa do početka berbe gotovog proizvoda treba da prodje od 120 do 130 dana, pa se u skladu sa ovim informacijama može planirati zasnivanje proizvodnje!

 

M.S.