Naslovna Vesti “PLUĆA SVETA” U PLAMENU: Za požare u Amazoniji zaslužna je poljoprivreda?

“PLUĆA SVETA” U PLAMENU: Za požare u Amazoniji zaslužna je poljoprivreda?

385
0

Glavna vest proteklih nekoliko dana je da su Amazoniju zahvatili stravični požari uzrokovni kombinacijom ljudskih fakora i klimatskih promena. Prema brazilskom Nacionalnom institutu za svemirska istraživanja (INPE), od početka godine u najvećoj prašumi sveta izbilo je više od 72.000 požara.

Naime, Amazonija gori svake godine za vreme sušne sezone, ali situacija nikada nije bila ovoliko alarmantna. Od četvrtka se pojavilo oko 10.000 novih žarišta, a svakog minuta vatra proguta deo prašume veličine fudbalskog terena.

Prema poslednjim navodima, za požare u ovom velikom šumskom prostanstvu na severu Južne Amerike zaslužna je poljoprivreda.

Amazoniju nagrizaju dve poljoprivredne delatnosti – uzgoj goveda i genetski modifikovane soje, čime se, smatraju naučnici, može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom delu Brazila, prenosi portal Seebiz.

– Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni uzrok krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 posto amazonske krčevine danas je pod pašnjacima – rekao je Romulo Batista, istraživac u Grinpisu.

Brazil je najveći svetski izvoznik govedine.

Ta je zemlja u 2018. izvezla rekordnih 1,64 miliona tona tog mesa, pokazuju podaci Brazilskog klastera izvoznika mesa.

SCENARIO SUDNJEG DANA ŠTA BI SE DESILO SA SVETOM KADA BI AMAZONIJA NESTALA?

Kako je Amazonija koja je smatrana OTPORNOM NA POŽARE buknula kao šibica, a tek nam se CRNO PIŠE

Glavna tržišta su Kina, zatim Egipat i EU, a između 1997. i 2016. izvoz govedine se udesetostručio. Gotovo 6,5 odsto iskrčene površine koristi se za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Brazil koji je i dosad bio najveći svetski izvoznik soje, ispred SAD, u 2018. je izvezao rekordnih 83,6 miliona tona, ili 22,6 odsto više nego 2017. godine, objavilo je brazilsko ministarstvo privrede.

Taj se uspeh tumači najprije apetitom Kine, najvećim potrošačem brazilske soje koja je uglavnom GMO. Zbog trgovinskog rata koji Peking i Vašington vode već gotovo godinu dana, Kina se sve više okreće Brazilu u kupovini stočne hrane.

Ogromni delovi kišne šume Amazonije gore, a prema najnovijim podacima koje je objavio BBC, zabeleženo je više od 2.500 požara u Amazoniji.

Vatrena stihija je toliko intenzivna da se oblaci dima mogu videti iz svemira, a ta kišna šuma jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena.

 

Bolja zemlja/Blic