Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Plug za vađenje sadnica koga vuku DVA traktora i dunja ROBUSTA otporna...

Plug za vađenje sadnica koga vuku DVA traktora i dunja ROBUSTA otporna na erviniju!

1045
0

Tenja je izraz za lako zemljište koje je vodopropusno, ali bogato mineralima, a pošto se  voda nalazi na jednom metru dubine, zalivanje sadnica je lako. Da bi proizveli dobre sadnice i lako ih izvadili iz zemlje, porodica Milojević iz Kruševca koristi kopiju italijanskog pluga. Ovaj plug zemlju ne raseca samo zemlju, već i ratresuje. Međutim, pošto je za ovaj posao potrebna dodatna konjaža, Milojevići su povezali dva traktora lance, pa IMT vuče Rakovicu koja plugom vadi sadnice.

„Naši majstori su se toliko izveštili da su počeli da prave ove kopije, koji su možda i bolji nego originali. Imaju ugrađene tresače, valjke koji određuju dubinu i rade savršeno, jedino što mi nemamo jeste jači traktor, pa uparujemo dva i to je nešto što radimo godinama, pa dobijemo ukupno oko 100 konjskih snaga“, kaže Nikola Milojević.

Ovako planiraju da oko 25 000 sadnica povade za jedan dan. Pre vađenja, prethodile su druge mere koje doprinose kvalitetu sadnog materijala.

„Počeli smo sa defolijacijom – skidanjem šume, još pre dve nedelje. To obavljamo ručno, tačno je da nam treba dosta radne snage, ali to je rasadničarstvo. Pravimo pauzu od dve nedelje, da biljka zaceli te rane od skidanja lista. Smatramo da što duže biljku ostavimo bez lista, a nevađenu, povećava se procenat primanja i kvalitet je mnogo bolji. Po vađenju sadnica radimo klasiranje, trapljenje i dalju distribuciju“.

Cene sadnica voća u Srbiji kreću se od evro do dva. Za potrebe proizvodnje radnici ne mogu mnogo da se plate, a Milojevići takoreći ne plaćaju ništa.

„To su sve moje komšije, rođaci koji dođu ovde na mobu da nam pomognu. I da hoću da platim radnike, ne mogu, jer nema radne snage, sve je manje, navodi Milojević.

Zanimljiva priča Milojevića se tu ne završava – osim novina u rasadničarstvu i kombinovanjem traktora sa kopijom italijanskog pluga za vađenje sadnica, uzgajaju pored sorti šljiva, jabuka i posebnu vrstu dunje – robusta, otpornu na erviniju, a više o njoj i principima rada ovih rasadničara, u narednom prilogu.

Vađenje SADNICA – SPECIJANIM PLUGOM i REDNO – VEZANIM TRAKTORIMA