Naslovna Vesti Po uzoru na naše pretke – sušenje povrća!

Po uzoru na naše pretke – sušenje povrća!

1263
0

Svako seosko domaćinstvo ima po neko mesto izloženo promaji koje je pogodno za sušenje povrća, a gde je ranije, dok su bake i deke bile u punoj snazi uvek bio okačen po koji vez suve paprike.

Svima je opšte poznato da naši preci nisu imali uslove koje mi imamo danas, bez struje, frižidera, hladnjaka ili bilo kakvih uslova za čuvanje i pripremanje hrane, a opet su se zdravije hranili u poređenju sa današnjim generacijama. U jesen su se ubirali poslednji plodovi, kako bi se osušili dok ima još kojeg toplog i sunčanog dana, pripremajući se za dugu i hladnu zimu.

U tekstu koji sledi, saznaćete kako se to nekad radilo..

Isto kao što je to bio slučaj sa mesom, koji su naši preci sušili i čuvali tokom cele zime kako bi imali dovoljno hrane. Nasuprot tome, sušenje povrća nije uopšte teško, a ni zahtevno. Ako ne želite da povrće zamrzavate, pratite sledeće korake..

Za početak vam je potrebno sveže ubrano povrće, temeljno očišćeno od nečistoća, oprano i obrisano, jer ako se desi da ostane vlage po površini, to može biti dobra podloga za razvoj plesni i patogena, koji će smanjiti vreme čuvanja.

Preporučuju se tvrđi plodovi

Povrće koje je nešto tvrđe u odnosu na ostalo, kao što su mahune, može se blanširati i time ćete ubiti sve bakterije i sprečiti njihov razvoj. Od alata vam nije potrebno mnogo, konac i igla na koji ćete nizati plodove za sušenje.

Nakon što ste to uradili, odaberite dobro osvetljeno i provetreno mesto gde možete odložiti nanizano povrće. Nakon perioda od dve nedelje, kao što smo napomenuli, povrće se može staviti u teglice sa zatvaračima u kojima ga možete odložiti i čuvati sve do proleća.

Definitivno će najbolji ukus imati paprika, mahune, brokoli, šargarepa, crni luk. Možete ga koristiti kao dodatak jelima, čorbama ili supama, time ćete svakako smanjiti kupovinu povrća van sezone, koje može biti sumnjivog kvaliteta.

Još jedna korisna stvar i namena, nakon mlevenja se može koristiti kao domaća vegeta..

 

Miloš Stojanović