Naslovna PR Počela berba jabuke! Kakav je ovogodišnji rod? Da li će biti za...

Počela berba jabuke! Kakav je ovogodišnji rod? Da li će biti za izvoz?

1688
0
Berba jabuke
Berba jabuke

Vreme ide na ruku i voćarima, tako da je pre par dana zvanično otpočela berba jabuke i to onih sorti koje stižu prve – a to su gala i klon gala de vil. Ovogodišnji rod je izvanredan i svi koji su pažljivo štitili i negovali svoje jabučnjake mogu da budu zadovoljni jer je skoro 90% ovogodišnjeg roda izuzetne A klase.

Inače godina je bila izuzetno teška za proizvodnju. Bilo je bakteriozne plamenjače na većini voćaka, a bilo je i sekundarne infekcije venturie, a primećena je i alternaria ali na plodu. Međutim, i pored svega toga ovo će biti ipak izuzetno dobra godina.

Gala ima odličnu obojenost zbog velike razlike u noćnim i dnevnim temeparturama. Takođe, stiže prva na branje pa ima i dobru cenu.

Nakon gale na drugom mestu po zastupljenosti je sorta zlatni delišes. Stara sorta koja je takođe izuzetno rodila ove godine.

Jedini problem sa ovom sortom može da nastane samo ukoliko nije bilo proređivanja plodova. U tom slučaju plodovi ne dostižu punu veličinu i bivaju svrstavani u B klasu, dok svi oni koji su proređivali mogu da očekuju A klasu. To zapravo znači ujednačenost veličine plodova i obojenost.

Kupac traži po takozvanom 3K principu a to je:

1) Kvalitet

2) Kontinuitet

3) Količinu

Kupci iz Evrope se uveliko javljaju i cena bi trebalo da je dobra ove sezone. Mada kako smo već pisali, sada hladnjače preuzimaju ulogu prodavca budući da je uveden novi zakon po kome ne bi smelo da se direktno prodaje ino kupcu. Međutim, ukoliko uspete da ispoštujete 3K kvalitet slobodno možete zadovoljno da trljate ruke, jer je jedino A klasa ono što zanima kupce.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković