Naslovna Vesti POČELA BERBA JABUKA U KRUŠEVCU, VOĆARI TRAŽE 40 DINARA ZA KILOGRAM!

POČELA BERBA JABUKA U KRUŠEVCU, VOĆARI TRAŽE 40 DINARA ZA KILOGRAM!

826
0

Svi se nerado sećamo prizora od ovog proleća kako voćari bacaju gajbice sa jabukom niz potok zbog famozne cene od 4 dinara. Tada su, takođe mnogi poljoprivrednici iz revolta, sekli stabla jabuke iz svog voćnjaka. Da li je to značilo da će se ove jeseni osetiti posledice proleća, ostaje nam samo kraj sezone to da saznamo. Međutim, u Stalaću kod Kruševca, berba jabuka je uveliko počela. Rodom i prinosom voćari zadovoljni.

Ivan i Jelena Marinković u Stalaću poseduju oko 5ha pod jabukom Zlatni delišeš i Greni smit. Njihov očekivani prinos je 150 tona, prenosi RTV Kruševac.

Ove godine usled velike suše, sistem za navodnjavanje kod Marinkovića bio je uključen svakodnevno. Pored ovog sistema imaju postavljenu protivgradnu zaštitu i stručnog konsultanta koji savetuje kada i kako primeniti potrebne agrotehničke mere.

Poželjna otkupna cena 40 dinara po kilogramu

Marinkovići, svoj rod ocenjuju kao ekstra kvalitetan, a poželjna otkupna cena koji žele da dobiju za svoje jabuke je 40 dinara po kilogramu.

Prema istraživanjima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), trenutno se na kvantaškim pijacama Greni smit može naći od 40 do 75 dinara, a Zlatni delišes oko 70 dinara po kilogramu. U megamarketima, cene su značajno više, pa se Grini smit prodaje od 94 do 100 dinara, a Zlatni Delišes od 60 do 100 dinara za kilogram.

 

 

Izvor: RTV Kruševac i STIPS