Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Počela je sezona deponovanja STAJSKOG ĐUBRIVA! Kako SMANJENJE broja grla krupne stoke...

Počela je sezona deponovanja STAJSKOG ĐUBRIVA! Kako SMANJENJE broja grla krupne stoke utiče na količinu đubriva i ĐUBRENJE PARCELA?

769
0

Stajnjak, đubrivo koje predstavlja pravu privilegiju za poljoprivrednike koji se isključivo bave ratarstvom! Potrebno je povrtarima, voćarima, gotovo neizostavno u svim granama poljoprivrede.

Veoma korisno, oplemenjuje i obezbeđuje zemljište svim neophodnim makro i mikroelementima potrebnim za osnovne fiziološke procese biljaka i njihov razvoj!

Stanje i perspektiva stočarstva su u velikom padu na teritoriji Srbije, nekoliko godina unazad se u medijima špekulisalo o smanjivanju broja grla krupne stoke, muznih krava i tovnih judani, čiji se stajnjak najčešće upotrebljava.

Osim što smanjuje KISELOST zemljišta, obogaćuje organskom materijom, poboljšava fizičke i hemijske osobine!

Stručnjaci preporučuju da se odmah nakon deponovanja na parcelu, stajnjak rasturi i zaore u roku od nekoliko dana, zbog toga što brzo gubi svoju vrednost, u vremenskom intervalu od nekoliko dana čak i do 50%.

Neizostavna je stavka u proizvodnji BIOGASA!

Ali nažalost stajnjaka je sve manje! Kako prevazići ovaj problem?

U određenim granama poljoprivrede, kao što je ratarstvo, dobra alternativa može biti zelenišno đubrivo, odnosno zaoravanje sveže nadzemne mase biljaka. Predstavljaju dobru zamenu za stajnjak, razvijaju veoma živu mikrobiološku aktivnost u zemljištu i imaju uticaj na rastresanje i biogenost podoraničnog sloja zemljišta.

Najveći problem imaju POVRTARI? Kako i ZAŠTO?

Ako vratimo vreme desetak godina unazad, gde smo imali situaciju, da se jedno prosečno poljoprivredno gazdinstvo bavilo svaštarskom proizvodnjom, od tova junadi, muznih krava, povrtarstva, voćarstva i tako dalje. Tada nije bilo tog problema oko stajnjaka, svako je imao za svoje potrebe.

Danas sa smanjenjem stočnog fonda i specijalizacijom poljoprivredne proizvodnje, koja se javila kao posledica podele rada u poljoprivredi, zahtevima tržišta, niskoj ceni većine proizvoda i sve većoj potrebnoj količini za ostvarenje NORMALNIH prihoda!

Povrtari su se opredelili samo za jedno, realan problem je taj, da nemaju gde da KUPE stajnjak, a plastenička proizvodnja i to u mnogo slučajeva u MONOKULTURI, čini da se zemljište iscrpljuje i dolazi do nagomilavanja bolesti i patogena. Primenom vodotopivih i veštačkih đubriva dolazi do problema sa pH vrednošću zemljišta u zavisnosti od toga šta se koristi!

 

M.S.