Počela setva pšenice u severnom Banatu

  401
  0

  U Kikindi su traktori uveliko na njivi. S obzirom na miholjsko leto sa umerenom temperaturom, za ovo doba godine, i povoljne zemljišne uslove, ratari žure da završe jesenju setvu pšenice u optimalnom roku.

  Jedan od većih problema za sve poljoprivrednike je cena nafte. Ukoliko država ne snizi akcizu poljoprivrednicima, oni neće moći da pokriju troškove. Budući da je ove godine domaća poljoprivreda pretrpela ogromnu štetu zbog suše, deo ratara nije uspeo da pokrije troškove ni iz ove godine, a jesenja setva, nažalost, ne može da čeka.

  Kikinđani se, ipak, nadaju da se sušna i loša godina kao ova neće ponoviti.  Od svih kultura najlošije su prošli poljoprivrednici sa kukuruzom. Berba je upravo završena, a procene stručnjaka su se obistinile – smanjenje prinosa od čak 50 odsto. Poljoprivrednici su učinili sve što je bilo u njihovoj moći, osim sistema za navodnjavanje. Ono što dodatno zabrinjava poljoprivrednike jesu cene, koje su ostale iste, iako je rod ove godine prepolovljen. Za sve tri kulture: kukuruz, soju i suncokret se još uvek ne zna konačna cena. „Kukuruz se plaća po ceni od 17,5 dinara za kilogram na 15 odsto vlade, cena suncokreta je za sada 36 dinara, ali se konačna cena se još ne zna, soja takođe nema konačnu cenu, za sada je između 45 i 46 dinara. “ – izjavio je poljoprivrednik Tomić, iz Ruskog sela,  za Telegraf.

  Prethodni tekstSvinji Esther je potrebna pomoć!!!
  Sledeći tekstJESENJA SADNJA VOĆA -KORAK PO KORAK