Naslovna Vesti Počinju rani jutranji MRAZEVI: Koliko će još biti berbe povrća na OTVORENOM?

Počinju rani jutranji MRAZEVI: Koliko će još biti berbe povrća na OTVORENOM?

882
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Prateći oscilacije temperatura tokom prošle nedelje, karakteristično za ovo doba godine je pojava jutarnjih mrazeva koji mogu itekako negativno uticati na gajene povrtarske vrste, pogotovo na jugu Srbije, gde su zastupljene u najvećem procentu u odnosu na celu Srbiju.

Prema zvaničnim informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, jutarnji mrazevi su krenuli od 20. do 22. septembra, kako se to u narodu kaže pala je slana“. Vremena za berbu povrća biće još jako malo, jer će se kako dani odmiču, temperature smanjivati a jutarnji mrazevi pojačavati.

Ove ali i do sredine naredne nedelje, očekuje nas pretežno sunčan i suv period, a od kraja sledeće nedelje moguća je pojava slabih i kratkrotrajnih pljuskova koji će itekako imati uticaj na smanjivanje temperature.

Najosetljivije na prve i blage jutarnje mrazeve su povrtarske vrste iz porodice pomoćnica (paradajz, rajčica, paprika, peruanska jagoda…), iz porodice tikvenjača (tikve, krastavci, dinje…) ali i mahunarke poput graška. Najpre stradaju mladi organi i lišće, zatim stablo a onda i cela biljka biva oštećena pod uticajem niskih jutarnjih temperatura.

Ostalo je još jako malo vremena za kulture na otvorenom, međutim u slučaju plasteničke proizvodnje, prvi jutarnji mrazevi ne mogu načiniti ozbiljne štete.

Stoga svakako pratite prognoze u narednom periodu. U slučaju najave jačih mrazeva krenite u berbu svog povrća kojeg mrazevi mogu nepovratno uništiti – dakle rajčice, paprike, peruanske jagode, tikve, krastavci, dinje, grašak..

 

 

M.S.

Prethodni tekstPrimena i rad sa SUŠARAMA!
Sledeći tekstSaković: „Da ste kukuruz prodali u junu, bili bi zadovoljni!“