Pod kojim uslovom stranci mogu da postanu vlasnici oranica u Srbiji?

  608
  0

  Radna grupa Ministarstva poljoprivrede trebalo bi da do kraja nedelje završi Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu. Novi Nacrt definisan je tako da garantuje zaštitu domaćih poljoprivrednika. Cilj je da se srpske oranice daju samo onima koji su u određenom vremenskom periodu pravno povezani sa Srbijom.

  U Radnoj grupi načelno je dogovoreno da pravo da kupi srpske oranice ima fizičko strano lice koje ima vreme prebivališta, a ne boravišta, u Srbiji 7 godina, kako piše Telegraf. Dok je uslov za pravna lica da su upisana u APR najmanje 5 godina. Na taj način ograničiće se broj ljudi koji bi mogli da konkurišu za srpske oranice.

  Srbija će Nacrtom zakona o poljoprivrednom zemljištu biti prva zemlja koja će pre ulaska u EU izjednačiti prava kupovine zemlje kod stranih i domaćih fizičkih i pravnih lica. – kako piše Telegraf

  „Strancima bi kupovinu obradivog zemljišta trebalo ograničiti kako bismo ih onemogućili da dođu do velikih površina“ – izjavio je Miroslav Kiš iz Saveza udruženja poljoprivrednika.

   

   

   

  Prethodni tekstBolja zemlja za 02.07.2017.
  Sledeći tekstZaštita vinograda – šta nam je činiti u ovom trenutku?