Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija PODRIVAČI – SVE VIŠE U UPOTREBI!

PODRIVAČI – SVE VIŠE U UPOTREBI!

930
0
foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Podrivač, namenjen za dubinsku obradu, produbljivanje i dubinsko prihranjivanje voćnjaka i vinograda.

Funkcije vibracionog podrivača s uređajem za dubinsko unošenje mineralnog hraniva su: prozračivanje zemljišta u trajnim zasadima, samim tim i bolja aerisanost zemljišta, gde tokom vegetacije višekratno prolaze traktori za raznim priključcima i gde se javlja opasnost od prevelikog sabijanja zemljišta.

Rahljenje zemlje blizu korenovog sistema, podsecanje, razbijanje sabijenog sloja zemlje, uspostavljanje boljeg vodno – vazdušnog sistema u zemljištu. Sve to rezultuje lakšem upijanju vlage od padavina, brže i lakše probijanje vlage iz dubljih slojeva prema gore u vreme suše.

Takođe, je omogućeno dodavanje makro i mikroelemenata u hranivima kod kojih nije izražena brza migracija u zemljištu i njihovo dovođenje u neposrednu blizinu korenovog sistema. Ovako unešena mineralna hraniva su praktično odmah dostupna biljkama, čime se jako podstiče pravilna ishrana zasada, a čekanje da se hraniva usvoje prirodnim putem spuste u zonu korenovog sistema se skraćuje.

Cevasti ili paker valjak koji je iza pokrivača zatvara gornji sloj zemlje da ne dođe do isparavanja vlage iz zemljišta, a postavljeni noževi bočno odsecaju krajeve korenovog sistema. Time se podstiče brže stvaranje novih korenovih dlačica i briži i intenzivniji rast voća.

Podrivač se priključuje na traktore sa polugama II i III kategorije!

Pogoni preko kardana, preko remenice i remena na vazdušnu turbine ili preko dopunskog kardana na lančani pogon. Turbina služi za stvaranje nadpritiska kojim se mineralno đubrivo usmerava putem cevi tj. sprovodnika do raspodeljivača koji granule mineralnog đubriva usmeravaju bliže korenovom sistemu.

 

M.S.

 

 

Prethodni tekstBolesti korena ŠEĆERNE REPE u prošloj sezoni – ne ponovilo se!
Sledeći tekstTEMPIRAJTE VREME OSEMENJAVANJA DOBROM ISHRANOM I TELESNOM TEŽINOM