Naslovna Uredbe PODSEĆAMO: Subvencionisani krediti samo od 1. novembra!

PODSEĆAMO: Subvencionisani krediti samo od 1. novembra!

810
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstvo poljoprivrede je, kao što je poznato u ovoj godini opredelilo 600.000 dinara za subvencionisanje kredita poslovnih banaka namenjenih poljoprivrednicima.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsećaju da se pismeni zahtevi za odobrenje kreditne podrške, sa svom pratećom dokumentacijom, podnose najkasnije do 1. novembra i da poljoprivrednici, bez obzira na to kojim segmentom agrara se bave, do naznačenog roka mogu da iskoriste mogućnost pokrivanja dela kamate na sredstva preuzeta od banaka.

Poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da podnesu zahteve za odobrenje kredita u jednoj od poslovnih banaka s kojima je Ministarstvo zaključilo ugovor. Krediti su, da podsetimo dinarski, bez valutne klauzule s fiksnom kamatom tri odsto na godišnjem nivou.

Pogodnost da im se obračuna kamata samo jedan odsto imaju poljoprivrednici do 40 godina starosti, žene nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i oni s područja s otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su krediti koji se po ovom osnovu odobravaju namenjeni za razvoj  stočarstva, voćarstva, povrtarstva, vinogradarstva, kao i investiciona ulaganja u mehanizaciju i opremu.

Gazdinstva mogu da računaju na podizanje kredita maksimalno do 6.000.000 dinara bez hipoteke na imovinu i odgovarajućeg novčanog iznosa kao sredstva obezbeđenja kredita.

Pčelarima je ove godine prvi put omogućeno da podignu kredit za nabavku polovnog atestiranog vozila za prevoz košnica čija vrednost ne prelazi 600.000 dinara.

Pravna lica, kao i zemljoradničke zadruge mogu da podignu kredite maksimalno do 18.000.000 dinara.

 

M.S.

Izvor:Ministarstvo poljoprivrede