Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo POJAVA AFRIČKE KUGE SVINJA U TRI SELA NE MENJA ODLUKU O UKIDANJU...

POJAVA AFRIČKE KUGE SVINJA U TRI SELA NE MENJA ODLUKU O UKIDANJU VAKCINE: Bez odlaganja ukidanja zakazanog za 1. oktobar!

872
0

Iako se afrička kuga svinja prošle nedelje pojavila u tri sela u okolini Mladenovca, neće biti odloženo ukidanje vakcine protiv svinjske kuge, najavljeno za 1. oktobar ove godine, potvrdio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ukidanje se, kako je rekao Nedimović, planira 1. oktobra, i jedino bi monitoring koji trenutno traje to mogao da odloži na nekoliko dana.

“U 2020. neće biti vakcine protiv svinjske kuge, osim u branjenim područjima”, rekao je Nedimović.

O ukidanju vakcine protiv svinjske kuge priča se godinama i to je glavni uslov Evropske unije (EU) da bi Srbija u nekom narednom periodu mogla da počne da izvozi svinjsko meso u zemlje članice Unije.

Ta odluka je, kaže agroekonomista Milan Prostran, veoma optimistična. Po njegovim rečima, trenutno nije pravi trenutak za donošenje takve odluke jer su, tvrdi Prostran, zbog pojave afričke kuge svinja, ljudi koji imaju ove životinje u velikom strahu, a oni čije su svinje zaražene razmišljaju da li će ih uopšte opet uzgajati.

Na nju se čeka već 10 godina, a sada se čini da nije stigla u pravo vreme, stav je stručnjaka. Odluku o ukidanju vakcine protiv svinjske kuge u Srbiji, uprkos pojavi afričke, mogao bi, po rečima ministra, jedino da odloži monitoring koji trenutno traje, ali samo na nekoliko dana.

Zbog toga što je pojava afričke kuge svinja, kako kaže Nedimović, rešena na mikroprostoru, sa ukidanjem vakcine protiv klasične kuge svinja neće se čekati. To je ujedno i glavni uslov Evropske unije da na njenoj teritoriji Srbija počne da izvozi svinjsko meso. Trenutno se u evropske zemlje izvozi samo termički obrađeno svinjsko meso.

 

Bolja zemlja