Pokrenuta inicijativa da se zakonom zaštite pčele

  581
  0

  Proizvodnji meda je više nego ikada potrebna dodatna zaštita države. Inicijativu da se donese Zakon o zaštiti pčela pokrenula je Fondacija za zaštitu pčela. A u narednom periodu planirani su razgovori s predstavnicima Saveza pčelarskih organizacija Srbije kako bi se Ministarstvu poljoprivrede i zvanično poslao ovaj predlog.

  Prema rečima, jednog od članova Društva pčelara Beograda, Slobodana Čumića važno je da se pčele zaštite jer je protekla godina bila loša iz više razloga. Najviše su kako saznajemo podbacili prinosi bagrema i suncokreta.

  Ove godine su veliki proizvođači meda pretrpeli ogromne gubitke i do 80 odsto. To je jedan od razloga zbog kog Savez pčelarskih organizacija Vojvodine podržava ovu inicijativu.

  „Pčelari imaju velike gubitke zbog prekomernog korišćenja herbicida i insekticida. To pčelarima donosi velike nevolje jer preveliko korišćenje hemijskih sredstava koje koriste voćari i ratari, pogotovo kada su biljke u cvetanju, prouzrokuje trovanje pčela. – izjavio je Radomir Vlačo predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Vlačo smatra da je pri donošenju zakona o pčelama neophodno da se povede računa o proceduri vezanoj za upotrebu hemijskih sredstava, odnosno da se to u čini u meri u kojoj je propisano, kao i da pčelari obavezno obaveste kada će se biljke tretirati kako bi pčelari zaštitili košnice i pčele na vreme.

  Slično kao i kod nas i slovenački pčelarski savez namerava da vladi Slovenije predloži da pčele u toj zemlji proglase ugroženom vrstom. Uz pomoć vlade slovenački pčelari su, pre dve godine, predložili proglašenje svetskog dana pčela. Prema procenama slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, UN odluku bi trebao da donese krajem ove godine.