Naslovna Uredbe POKRETAČI PRIVREDNOG RAZVOJA NA LOKALU!

POKRETAČI PRIVREDNOG RAZVOJA NA LOKALU!

469
0
foto: Pixabay

Značaj brendova za privredni razvoj na lokalnom nivou, ali i uopšte uvidele su institucije, pa se od pre nekoliko godina na republičkom i pokrajinskom nivou subvencionišu troškovi kontrole i sertifikacije i unapređenje proizvodnje i plasmana proizvoda koji nose neku od oznaka kvaliteta.

U okviru projekta za čiju su realizaciju zaduženi resorno ministarstvo i EU čiji je primarni cilj da se proizvodi koji su brendirani, odnosno već nose domaću oznaku geografskog porekla zaštiti i na evropskom nivou. Time će se, kako se očekuje, omogućiti da naši kvalitetni proizvodi dođu do platežnih evropskih kupaca.

Najdalje u pomoći proizvođačima ipak je otišao Novi Sad, koji svim proizvođačima sa svoje teritorije, bilo da se radi o onima koji imaju proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom ili su u sistemu organske proizvonje, nadoknađuje se 100 % troškova za kontrolu i sertifikaciju, a znatno im pomaže prilikom nabavke repromaterijala i plasmana.

Čak i pored toga, u glavnom vojvođanskom gradu ne raste značajnije interesovanje za proizvodnju proizvoda sa oznakom kvaliteta. Može se samo pretpostaviti kako je u drugim lokalnim samoupravama gde proizvođači ne dobijaju nikakvu pomoć.

Ovo je problem nad kojim bi svi trebalo da se zamisle i uključe u njegovo rešavanje. Većom podrškom proizvodnji proizvoda s geografskim poreklom ili organskim proizvodima omogućio bi se ujednačeniji regionalni razvoj i pružila mogućnost onima koji ostanu na selu da čak i na malom posedu ostvare zaradu.

Treba imati na umu da u našu zemlju dolazi sve više stranih turista. Oni ne žele industrijske proizvode, već one koji su autentični i kvalitetni. Ništa manje nije značajno ni što se u sistemu kontrolisane, sertifikovane proizvodnje, štite životna sredina i zdravlje potrošača.

I sami proizvođači mogu da urade nešto da se izbore za bolji status. Oni, pre svega, treba da se udružuju i zajednički stvore dovoljne količine proizvoda koji mogu da se plasiraju, za početak kroz domaće trgovinske lance kako bi stigli što više kupaca koji žele i mogu da ih plate.

Nezaobilazna karika u ovom lancu su svakako potrošači koje treba naučiti da kupuju od domaćih proizvođača sa svog podneblja. Njihovo pravo je i da traže na uvid sertifikat ili kontrolnu markicu kojima proizvošač potvrđuje autentičnost svojih proizvoda.

 

 

M.S.