Naslovna Uredbe Poljoprivredni PENZIONERI: Izigrani i ostavljeni na cedilu!

Poljoprivredni PENZIONERI: Izigrani i ostavljeni na cedilu!

727
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Pozivajući se na najnovije podatke Statističkog biltena Republičkog fonda za penzijsko invalidsko osiguranje, obelodanjeno je da se broj poljoprivrednih penzionera od 2009. godine, kada je dostigao 224.800, svakog meseca smanjuje za 446.

Prostom računicom se može izračunati da smo u poslednjih desetak godina izgubili veliki broj poljoprivrednih penzionera, a taj broj se svake godine smanjuje za 4,1 odsto.

Najprostije rečeno, zakonski nije rešeno pitanje penzijskog osiguranja i uplate doprinosa na PIO.

Problem koji traje veoma dugo, sam po sebi nije nerešiv, ali usled izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju poljoprivrednika od 1. januara 2015. godine.

U praksi to znači da osiguranje za PIO ne moraju da plaćaju svi članovi gazdinstva već samo jedan od njih i to najčešće bude nosilac gazdinstva, dok ostali članovi ne moraju da budu osigurani, što pre desetak godina nije bio slučaj.

Time je uslovljeno rapidno opadanje broja poljoprivrednih penzionera, pa je stanje u PIO fondu takvo kakvo jeste?

Pitate se koji su razlozi i šta poljoprivrednicima ovde ide na štetu?

Razlozi zbog kojih su članovi domaćinstava, odnosno registrovanih gazdinstava masovno odustajali ili se razmišljaju da odustanu su višestruki, od višedecenijskog lošeg stanja u agraru, besparice u porodici, pravne neupućenosti, neinformisanosti, pa sve do loših uslova i brojnih nelogičnosti koje bukvalno poljoprivrednike odvraćaju od plaćanja.

Dolazimo do ključne primedbe!

Ključna stvar odnosi se na kriterijume po kojima plaćaju doprinos za PIO. Poljoprivrednik koji obrađuje 2 hektara i onaj koji obrađuje deset ili sto puta više ne mogu biti svrstani u isti koš i imati jednaku ratu doprinosa – jer je prosto nelogično! To bi bila ista situacija kada bi smo firmu za 10 uporedili sa firmom od 500 radnika, da trebaju da plaćaju isti porez!

Sistem PIO osiguranja je praktično neodrživ i mora se podhitno menjati!

Bezbroj puta izigrani i ostavljeni na cedilu, poljoprivrednici su tradicionalno nepoverljivi prema penzionom sistemu, što im se, kada steknu uslove za penzionisanje i primanje penzije, vrati kao bumerang!

 

M.S.