Naslovna Vesti POLOŽAJ ŽENE NA SELU: Požrtvovanost na prvom mestu!

POLOŽAJ ŽENE NA SELU: Požrtvovanost na prvom mestu!

665
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Žena na selu je vrlo često peti stub u kući i nije baš nežniji pol kako mnogi kažu, želeći da sebe stave u prvi plan. Poslovi u kući, dvorištu, štali, u plasteniku, na njivi, sve je to deo nje, tu ulaže sebe, ona to zna i ne žali se!

O životu žene na selu treba često govoriti, tako i danas imamo žensku priču, iskrenu i ozbiljnu, o teškom radu, ni malo bajkovitu. Milijani Jovanović ništa ne pada teško, za sve ima vremena.

“Moj posao se uglavnom odvija kući, u dvorištu, tu su svinje, jagode, školovala sam sina, što mi je bilo najbitnije, zbog toga sam izdžala. Sa malom penzijom od 10.500 koju sam primala, tačnije to je porodična penzija, za sve ostalo sam morala sama da se snadjem i da zaradim. Firma u kojoj sam radila je otišla u stečaj, nije bilo povratka, imala sam kući babu koja je bila stara, morala sam da budem kući, sin je išao na fakultet, zahvaljujući tim jagodama, kupinama i svom radu sam izdržala i izvela svoje dete na put. “ – kaže Milijana Jovanovi’, domaćica iz sela Loćika

Milijana je radila u Kruševcu i Nišu kao službenik, bavila se i tada poljoprivredom, ali već sedam godina, koliko je bez posla, poljoprivreda je njeno opredeljenje i najvažniji deo života, ali i izvor prihoda. Radi za sebe i sina.

Imamo otprilike oko 700 stabala šljive, trešnju imamo na 20 ari, sada podižemo jedan manji vinograd, a pre toga sam radila jagode, sorte Kleri i Alba, sa kojima sam itekako zadovoljna, sada je trenutno mala cena pa smo ove godine odustali od proizvodnje, naime radi se o plasteničkoj proizvodnji. Pored toga imam 7 prasilja, sa 30 praseta trenutno.

Mnogo je tu posla za jednu ženu, kako sve postižete?

Sve postižem, ima se vremena za sve! Da se spremi ručak, da se napravi torta i kolači, takođe imam vremena da sednem sa komšijama na kafu, sve po planu. Uopšte se ne žalim, samo smo malo dalje od grada što nam je problem, ništa drugo. “ – dodala je Milijana

Šta mislite, šta je potrebno da čovek ima da bi ostao na selu?

Treba da prvo bude zdrav kao čovek, poseduje odgovarajuću mehanizaciju i da ima u kući ljude, odnosno veliku porodicu, sa kojima može da radi. Sin mi je najveća podrška i bez njega ne bih mogla da izdržim sve ovo.

 

M.S.