Naslovna Vesti POMOR RIBE NA UŠĆU RAŠKE U IBAR – ŠTA JE UZROK?

POMOR RIBE NA UŠĆU RAŠKE U IBAR – ŠTA JE UZROK?

425
0

U rekama Raška i Ibar uočena je veća količina uginule ribe, a inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora. Na području opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov, dok rezultati analiza ne budu poznati, objavio je RTS.

Šef Ribočuvarske službe „Vidre“ iz Kraljeva, Slobodan Ilić, rekao je da su ribočuvari u sredu prvo primetili uginule sitne ribe na ušću Raške u Ibar.

„Daljom kontrolom primećeno je uginuće skobalja, mrene, klena. Kontrolisana je reka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Reč je o ozbiljnom zagađenju i velikoj količini ribe“, naveo je Ilić.

Agencija za zaštitu životne sredine je, na zahtev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, uzorkovala vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz reke Raške. Šef odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić rekla je da će rezultati analiza ukazati na uzrok zagađenja.

„S obzirom na uvećan vodostaj reke Raške usled padavina na području Novog Pazara i vodostaja reke Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja“, rekla je Pašajlićeva.

Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom polju, odakle se Kraljevčani snabdevaju vodom.

 

N1