Naslovna Vesti POPLAVE I KAKO SE ODBRANITI: Šta raditi ukoliko nam obilne padavine poplave...

POPLAVE I KAKO SE ODBRANITI: Šta raditi ukoliko nam obilne padavine poplave ili „zabare“ useve!?

1233
0

U slučaju da se nakon obilnih padavina voda zadrži na parecelama, bez obzira da li se radi o povrtarskim ili ratarskim usevima, trebalo da probate da svakako izdrenirate taj prostor.

Ukoliko voda ostane duže vreme, može izazvati gušenje biljaka usled sprečavanja dotoka vazduha što za posledicu ima venjenje i propadanje. Ocedne parcele sa izraženim ili blagim nagibima su u ovakvim situacijama naidelanije, međutim veliki broj parcela naročito u Vojvodini i ostalim ravnim predelima, potencijalno su u velikoj opasnosti ukoliko nije obezbeđeno odvodnjavanje vode u višku.

Proizvodnja povrća u Turskoj
Proizvodnja povrća u Turskoj

Isti je slučaj i sa voćarskim zasadima, gde se svakako mora voditi računa i zasad postaviti tako da u slučajevima intenzivnih padavina ne bude problema.

Nakon većih poplava oni koji gaje voće i povrće u svojim baštama često su u nedoumici koliko je ono bezbedno za upotrebu. Nakon povlačenja vode , zemljište ostaje kontaminirano mnogim bakterijama usled podizanja nivoa podzemnih voda pa dolazi do mešanja fekalija usled izlivanja septičkih jama i izmeta životinja iz štala. Takođe, usled poplava dolazi i do izlivanja tj. mešanja ulja i goriva iz poljoprivrednih mašina, automobila, ali i hemiklaija iz kuća.

Ako je baštu zahvatila voda iz rečnih tokova, voće i povrće može biti kontaminirano fekalnim bakterijama, kao što su ešerihia koli i šigela, virusom Hepatitisa A, kao i hemijskim kontaminatima: benzinom, motornim uljem, raznim hemijskim rastvaračima i industrijskim zagađivačima. Ovakve stvari nisu za šalu i najviše mogu da ugroze zdravlje dece, starijih i onih sa slabijim imunim sistemom.

Ukoliko je jestivi deo biljke došao u kontakt sa rečnom vodom, bilo da je to samo malo ili je biljka bila potpuno potopljena, postoji zdravstveni rizik. Takođe, u većini slučajeva ne postoji način da se biljka efikasno očisti.

gde je najbolje čuvati sveže voće i povrće?
gde je najbolje čuvati sveže voće i povrće?

Voće i povrće iz poplavljenih područja, nije bezbedno za ishranu i treba ga baciti.

Dakle, najkonzervativniji savet je da sve što je zahvaćeno poplavom bacite na otpad na propisan način.

Ipak, nešto se može i spasiti. Evo nekoliko saveta:

1. Bacite svo povrće koje se konzumira sveže (zelena salata, mladi luk, kupus), kao i svo zeleno lisnato povrće poput spanaća, blitve, rukole. Ne postoji mogućnost da se ovakvo povrće efikasno očisti, jer je puno nabora koji su leglo patogenih bakterija. Svo bobičasto voće, poput malina i jagoda je takođe nemoguće dovoljno dobro oprati kako od bakterija, tako i od parazita i hemijskih zagađivača. Kuvanje povrća će ubiti bakterije i parazite, ali neće ukloniti industrijske i hemijske zagađivače. Ostalo voće i povrće može biti spašeno zavisno od vremena berbe.

Ukoliko je berba nekoliko nedelja posle poplave, ove biljke treba oprati, oljuštiti i skuvati. Pre berbe proverite da li je voće i povrće mekano, naprslo, ili ima bilo kakvu fizičku manu i ako je tako, bacite ga. Celovito voće i povrće se može jesti, ukoliko se prethodno dobro opere vodom sa česme (ne koristite sapun!) i kratko (2 minuta) potopi u slabi rastvor varikine (2 kašike na 4 litre vode) i nakon toga opet dobro opere hladnom vodom sa česme.

Nakon pranja, oljuštite i skuvajte. Vodite računa da izbegnete unakrsnu kontaminaciju sa kuhinjskim i drugim površinama.
Povrće koje raste pod zemljom, poput krompira, šargarepe i cvekle bi trebalo da bude bezbedno, ukoliko je od poplave do berbe prošlo MINIMUM 4 NEDELjE.

Voće i povrće koje je procvetalo NAKON POPLAVE bi trebalo da bude bezbedno za upotrebu.

Da bi ste zaštitili voće i povrće koje nije bilo direktno zahvaćeno poplavom, perite ruke pre i posle berbe, ne ulazite u kuću sa obućom koju ste nosili u bašti i presvucite odeću.

Nemojte prodavati voće i povrće iz potopljenih bašta, jer možete ugroziti zdravlje drugih ljudi. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko bezbednosti voća i povrća iz Vaše bašte, obratite se stručnjacima koji će vam dati odgovarajući savet.

G.V.