Naslovna Blog POSLEDNJA REČ TEHNOLOGIJE: Solarni paneli stižu na njive!

POSLEDNJA REČ TEHNOLOGIJE: Solarni paneli stižu na njive!

457
0

U utorak u Novom Sadu uručeni ugovori o novim podsticajima za razvoj poljoprivrede. Uručena 142 ugovora, vredna ukupno 227 miliona za nabavku savremene opreme za voćarstvo, povrtarstvo i druge delatnosti. Kolektori ruše zgradu?

Domaćinstvo porodice Dušnoki iz Kelebije kod Subotice jedno je od 142 poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini kojima su u utorak u Novom Sadu uručeni ugovori o subvencionisanju proizvodnje kroz nabavku savremene opreme za voćarstvo, povrtarstvo i druge delatnosti, vredni ukupno 227 miliona dinara.

„640px-Farniente2“, Foto: SolarWriter, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Solarni paneli: podnaslov

Mladi poljoprivrednici Marta i Robert doveli su i svoje sinove Krištofa i Adriana u hol Pokrajinske vlade, gde su potpisali dokumenta o finansijskoj podršci Pokrajine koju će upotrebiti za kupovinu posebnog uređaja za navigaciju u ratarstvu.

– Taj uređaj će nam mnogo olakšati posao na njivi, naročito pri sadnji i berbi kukuruza, tretiranju biljaka sredstvima za zaštitu, ili da precizno odredimo potrošnju mineralnih đubriva – kaže Robert Dušnoki za, napominjući da se bavi stočarstvom i obrađuje 150 hektara zemljišta, na kojem gaji kukuruz, pšenicu i druge kulture.

Image by HarmvdB from Pixabay

Njihove komšije iz Bačkih Vinograda, Karolina i Roland Berenji su na minulom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, dobili subvenciju za nabavku solarnih panela za proizvodnju struje.

– Stanujemo na salašu, a strujom se snabdevamo pomoću agregata, tako da će nam ova investicija dobro doći jer će nam pojeftiniti tu proizvodnju – ističe bračni par Berenji koji imaju dvoje dece, a kako dodaju, u poljoprivredi su se specijalizovali za proizvodnju krompira i bresaka.

Photo by Derek Sutton on Unsplash

I Mladen Mihajlov iz Kaća, takođe, proizvođač iz „mlađe garde“, podsticajna sredstva iskoristiće za kupovinu solarnih panela za pokretanje sistema za navodnjavanje lešnika, budući da se poslednjih godina bavi i voćarstvom.

– Dosad sam kao pogonsko gorivo koristio benzin, a ovim želim da osavremenim i pojeftinim proizvodnju – ističe Mihajlov, napominjući da je i ranije koristio podsticaje Pokrajine.

Image by Leonie Cridland from Pixabay

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pozdravio je učesnike konkursa i napomenuo da se iz pokrajinskog budžeta izdvaja sve više novca za razvoj poljoprivrede, zahvaljujući pre svega tome, što su u protekle tri godine potpuno konsolidovane javne finansije.

Mladen Mihajlov iz Kaća

– Zajedno sa vama, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, ulažemo u nove tehnološke linije, novu opremu i nove mašine za preradu voća, povrća i drugih kultura – istakao je Mirović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević poručio je da je neophodno dodatno subvencionisanje ulaganja u tu vrstu opreme.

Photo by American Public Power Association on Unsplash

OPREMA

UDRUŽENA sredstva biće iskorišćena za nabavku opreme za berbu, sortiranje i kalibriranje proizvoda, mašina za berbu, solarnih panel-sistema za pokretnje pumpi za navodnjavanje, opreme za čišćenje i pranje proizvoda, kao i novih linija za pakovanje i obeležavanje proizvoda.

ULAGANjA

OD ukupno 227 miliona dinara, koliko su vredni potpisani ugovori, udeo Pokrajine je 127 miliona, a ostatak finansiraju sami proizvođači. Od sredine 2016. godine do danas, Pokrajinska vlada uložila je više od 19,5 milijardi dinara u mere za razvoj agrara, vodoprivrede, šumarstva i lovstva.

Večernje novosti