Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Poslednji dani za pripremu pčelinjeg gnezda!

Poslednji dani za pripremu pčelinjeg gnezda!

2646
0
Pregledajte košnice na vreme

Koliko ovo toplo vreme ide na ruku pčelama, sada je glavno pitanje, jer se tokom hladnijih dana unose znatne promene u život pčelinje zajednice. Tokom oktobra se izvodi poslednje leglo ili se polaganje jaja svodi na najmanju meru. Tada su pčele najmirnije, a izleti sve ređi, što je i normalno jer cvetanja više nema i vegetacija se priprema za zimski san.

Pčelinja zajednica mora biti zdrava
Pčelinja zajednica mora biti zdrava

Pčelari dobro znaju da ako pčelinje gnezdo nije sređeno do oktobra, onda je to poslednji momenat kada bi trebalo da se učini. Kod jakih pčelinjih društava sa dosta meda, kad su krajnji ramovi ispunjeni medom više od polovine, nije potrebno preuređivanje. Ako to nije slučaj, treba oceniti veličinu gnezda i suvišan prostor odvojiti. Glavi uslov za uspešno prezimljavanje pčela tokom zime jeste obezbeđivanje dovoljno hrane. Pored dovoljno hrane u košnici, pčelinja zajednica mora biti zdrava i matica mlada, da bi uspešno prebrodila zimu. Popunjavanje rezervi hrane je od posebnog značaja za uspešno prezimljavanje. Pčelari moraju da utvrde ne samo kolike su zalihe hrane, nego i kako je ona raspoređena. Po nekim autorima pčelari bi trebalo da ostavljaju u proseku 15 do 16 kilograma meda po društvu, ali dobro raspoređenog kako bi sigurno dočekali predstojeću zimu. Ukoliko se pregledom pčelinjaka utvrdi nedostatak hrane ili pak, da je pčelinje društvo slabo, potrebno je odmah intervenisati. Nedostatak hrane eliminiše se prihranom šećernim sirupom. Odnos šećera i vode je 2:1.

Višak saća je neophodno adekvatno skladištiti i pravovremeno zaštititi od voskovog moljca.

Pregledajte košnice na vreme
Pregledajte košnice na vreme

Lepo vreme se uvek može iskoristiti da se sve košnice pregledaju , pa sve što je dotrajalo ili polomljeno valja popraviti i zameniti. Košnice moraju biti stabilne i blago nagnute, kako se na poklopcima ne bi zadržavala voda. Takođe, mogu i da se ofarbaju. Poklopci se takođe pregledaju i zamenjuju. U košnici treba pravilno regulisati ventilaciju i provetravanje, jer vlaga nanosi velike štete u periodu mirovanja pčelinjih društava.

Oko pčelinjaka trebalo bi pokositi travu i korov da ne bi došlo do pojave štetočina koje uznemiravaju pčele. Uzimiti društvo sa rezervnim maticama i nukleusima. Pčelinjak treba zaštiti od jakih vetrova. Ako je oktobar topao, kao što je sada onda lepo vreme iskoristite za sve one poslove koje niste obavili pre, a to je: uskladištitenje sanduka i ambalaže kao i pretopljavanje saća i zaštita od moljaca.

Što se više posvetite vašim pčelicama, lakše i bolje će se pripremiti za zimu. Kada se bavite pčelartsvom morate imati na umu da samo jaka i zdrava pčelinja društva daju potencijal u proizvodnji meda. Zbog toga ih treba sačuvati i tokom zime.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković