Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Postavljanje sistema za navodnjavanje u vinogradu? Da ili ne?

Postavljanje sistema za navodnjavanje u vinogradu? Da ili ne?

991
0

Vinogradarstvo i vinarstvo su u većem delu sveta važne poljoprivredne delatnosti, ali i delatnosti koje su isprepletene kulturom i tradicijom. Vinogradarstvo, a posebno vinarstvo su na području Srbije obeležile umnogome način života, kulturu i tradiciju. Vinogradarska proizvodnja odvija se pod snažnim uticajima ljudi i područja na kom je podignut vinograd. Vinogradarstvo i vinarstvo su, uistinu sporije od drugih poljoprivrednih proizvodnji, pratile razvoj nauke i tehnologije. Za vinogradarstvo se s pravom može reći da je poslednja poljoprivredna proizvodnja koja je obeležena neizvesnošću iz godine u godinu.

Ni u jednoj drugoj proizvodnji se kao u vinogradarstvu uslovi podneblja, zemljišta i vremenske (ne)prilike u godini proizvodnje u tolikoj meri ne odražavaju na kvalitet proizvoda ( u ovom slučaju grožđa ). Naime, vino od grožđa s nekog vinograda može biti izvrsno a već naredne od grožđa iz istog vinograda se mogu dobiti vina prosečnog kvaliteta.

Izvrsni vinogradari i vinari odlikuju se strpljenjem i spremnošću da uvek uče.

Foto: Pixabay

Šandor Šomodij kao vinarski sudija, somelijer, i pre svega ljubitelj vina, odlučio se na jedan, može se reći, smeo potez. Porodičnu tradiciju (koja je u jednom trenutku bila i prekinuta) podizanjem vinograda Šandor je ponovo oživeo.

Ono što ovaj vinograd izdvaja od drugih je taj što je Šandor iskoristivši konfiguraciju terena napravio idealan prostor za proizvodnju, punjenje, odležavanje i zrenje vina. I ne samo to, Šandor je postavio sistem za navodnjavanje u vinogradu, a sa rezidbom vinograda je započeo još pre mesec dana. Šandor je ciljano počeo sa ranijom rezidbom – redukcijom ploda, odnosno drastičnim smanjenjem prinosa od svega 1 kilogram po čokotu.

Budući da loza inače važi za biljku otpornu na sušu, postavlja se pitanje zašto je Šandor postavio sistem za navodnjavanje? Gde je tu logika? Logike sigurno da ima ukoliko kao vinogradar ciljate na najbolje moguće grožđe.

U narednom prilogu Šandor Šomodij, gost emisije Bolja zemlja i jedan od najdovitljivijih vinogradara, više će vam reći na ovu temu: