Naslovna Vesti POTROŠAČI odgovorni za budućnost MALIH poljoprivrednika!

POTROŠAČI odgovorni za budućnost MALIH poljoprivrednika!

415
0

Na svetu postoji 570 miliona poljoprivrednih gazdinstava, od kojih su više od 90 odsto mali proizvođači i porodične farme, rezultati su svetskih istraživanja. Mali proizvođači proizvode 80 odsto svetske hrane, pa se sa razlogom ističe da će mali poljoprivrednici iskoreniti glad u svetu. Među Ciljevima održivog razvoja – SGD (Sustainable Global Development) u sklopu Agende za održivi razvoj do 2030 godine, koja je usvojena u septembru 2015. godine, u okviru 2. cilja 15. – bez gladi, integrisan je i cilj – značaj malih poljoprivrednika za prehranu najranjivijih kategorija društva.

Kako zapravo mali i srednji poljoprivrednici mogu da osiguraju svetsku proizvodnju hrane? Mali poljoprivrednici podstiču biodiverzitet; zanimljivo je istraživanje Nacionalne geografije koje pokazuje da 75 odsto svetske hrane se sastoji od svega 12 biljnih vrsta i pet životinjskih, mali poljoprivrednici gaje raznolike biljne i životinjske vrste, među kojima je veliki broj starih autohtonih sorti otpornih na bolesti i oštre klimatske uslove.

Samim tim, mali poljoprivrednici uzgajanjem raznovrsnih kultura, više vode računa o plodoredu, koji podstiče sam biodiverzitet, a što je najvažnije održavaju plodnost zemljišta, ne iznurujuću ih monokulturama.

Ako se baziramo samo na Srbiju, primetićemo da je sve više entuzijasta koji u slučaju uzgoja stoke biraju pašnjačku ispašu. Time je stoka zdravija, usev koji pasu istovremeno i đubre, pa je zemljište obogaćeno hranljivim materijama, a ne govorimo da je ovaj način odgoja humaniji za životinju.

Mala gazdinstva su više ekološki usmerena. Na primer, sve se više za grejanje koristi biomasa sa polja, u vidu osušene šaše, soje i sličnih žetvenih ostataka. Time se smanjuje emisija štetnih gasova, a čitava proizvodnja na gazdinstvu se zaokružuje.

Pored nabrojanih, postoji još mnogo razloga zato mali proizvođači treba da opstanu, i još da se njhov broj povećava. Kako možemo da podržimo naše mlade, male i srednje poljoprivrednika? Tako što ćemo birati da kupimo proizvod koji su oni proizveli – najjedostavnije. Svedoci smo prekomernog uvoza stranih poljoprivrednih proizvoda koji direktno ugrožava budućnost malih srpskih proizvođača koji su često nižih cena od domaćih. S druge strane kupci, zbog dubine džepa biraju jeftinije, a ne kvalitetnije i ono što je naša proizvodnja.

Možda je vreme da se promene navike kupca, koji možda sada više nego ikad imaju važnu odgovornost da kroz kupovinu proizvoda malih poljoprivrednika osiguraju njihovu budućnost, ali i svetsku proizvodnju hrane.

 

Julijana El Omari