Naslovna Vesti POVRATAK NA SELO: Kakvu vrstu proizvodnje pokrenuti?

POVRATAK NA SELO: Kakvu vrstu proizvodnje pokrenuti?

867
0

Razvijena poljopriovreda je uslov za jaku proizvodnju. I ako je prisutan opšti trend propasti i napuštanje ne samo sela već i gradova, beleže se usamljeni slučajevi povratka mladih na selo koji u želji da ostanu u Srbiji odlaze na selo i kreću u nekakvu proizvodnju.

Ali, kada neko krene u proces proizvodnje, ima želju i ambiciju, ali ne i iskustvo, osnovno pitanje koje postavlja, jeste šta proizvoditi?

Savet u takvom slučaju je da se proizvodi samo ono što se može prodati a još bolje je da se bude prvi u proizvodnji i svoj proizvod izbaciti onda kada ga niko nema a za to postoje razni primeri koji su mahom vezani za povrtartvo koje je možda i najisplativije naročito kod manjih parcela.

Ukoliko se krene u plasteničku proizvodnju najbolje je da se bude prvi kada nema još uvek našeg povrća. Nevolja je što se tada mora takmičiti sa cenama uvoznog povrća, ali sigurno je da će kupac pre kupiti domaće nego strano.

Plastenička proizvodnja

Postoje primeri da se za jednu ranu sezonu, biti prvi sa paprikom recimo, može zaraditi i do 20 000 evra! Naravno za to bi trebalo da se ima i veći broj plastenika.

Iskustva kažu da se ulaganja u jedan plastenik od 300 kvadrata isplati već nakon prve sezone.

A ponuditi rano povrće zahteva i malo veća ulaganja usled grejanja ali je dobit nesumnjiva, posebno ukoliko imate tezgu na nekoj od većih pijaca u gradu ili sklopite ugovor sa nekim od velikih marketa.

Prerada

Još jedan pouzdan način za dobru zaradu je i prerada, jer gotov proizvod prerađen u neku vrstu slatke ili slane zimnice svakako da ima veću cenu.
Što s etiče većih količina za prardu važno je da imamo i jaku privredu koja je u mogućnosti da preradi sirove proizvode.
Dakle ideja ima puno ali je u našem agaranom sektoru još uvek zastupljeno mišljenje da opstaju samo oni koji se nekako snađu, mada dosta podsticaja daje i država pa je zgodno da se raspitate kod lokalne samouprave.