Naslovna Vesti Povrtarstvo ili ratarstvo? Gde ove godine ima veće zarade?

Povrtarstvo ili ratarstvo? Gde ove godine ima veće zarade?

909
0

Ekipa emisije Bolja zemlja je, u toku prošle nedelje, posetila porodicu Vujisić iz sela Kušiljevo, kod Svilajnca. Marko Vujisić zajedno sa sinovima, Pavlom i Vojinom, obrađuje 17 hektara zemlje.

Osim ratarstva, porodica Vujisić se bavi i povrtarstvom. Na osnovu dosadašnjih rezultata u radu i mogućnosti zarade, gospodin Vujisić je ustanovio da je povrtarstvo (i voćarstvo) za nijansu isplativije od ratarstva.

A evo i zašto? Primera radi, porodica Vujisić je ove godine posejala pšenicu na 5 hektara. Nakon žetve pšenice, zarada (dobit) koju je ova petočlana porodica ostvarila iznosi 400 evra, odnosno svega 80 evra po hektaru.

S druge strane, porodica Vujisić posadila ove godine je, na svega nekoliko hektara, papriku i kupus, a koju trenutno prodaju direktno mušterijama. Verovali ili ne, od tog malog povrtarskog dela, ova porodica ima više prihoda nego od ratarstva.

Ohrabren ovim rezultatom, Milan Vujisić je za gledaoce emisije Bolja zemlja, otkrio zašto smatra da u voćarstvu i povrtarstvu ima veće zarade, nego u ratarstvu:

,, U povrtarstvu može da se ide i u intezivnu proizvodnju. Znači, kukuruz ne može mnogo da se poveća gustina da bi se išlo u intezivnu proizvodnju. Što se tiče povrtarstva i voćarstva tu može da se ide u intezivnu proizvodnju. Milsim da treba smanjiti količinu hektara naspram gustine sadnje, povećane norme zalivanja, đubrenja i kvaliteta.“ – objasnio je Vujisić.

Kako izgleda skoro organska proizvodnja paprike u domaćinstvu Vujisić i kako razmišljaju deca sa sela koja hoće da rade i da uče istovremeno, pogledajte u narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja: