Naslovna Vesti POVRTNA STENICA: Da li je pristutna?

POVRTNA STENICA: Da li je pristutna?

957
0

Na terenu je primećeno vizuelnim opažanjem povećano prisustvo larvi i imaga povrtne stenice (Nezara viridula) u usevima paprike, paradajza na otvorenom polju, ali i u uslovima plasteničke proizvodnje. Bilo je primera pojave u ekstenzivnoj proizvodnji, u malim baštama takođe.

Na pregledanim usevima indeks napada odraslih jedinki larvi kreće se do 4,75.

Povrtna stenica je polifagna štetočina. Štete prave larve i odrasle jedinke koje se hrane sisajući sokove iz biljnog tkiva. Na mestima ishrane dolazi do promene boje na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

Odrasle jedinke su zelene boje, a larve su tamne, uz prisustvo belih tačkica po telu.

Tokom jeseni odrasle jedinke nalaze skloništa da prezime, pa se često mogu sresti i u urbanim sredinama, kućama i stanovima. U kontaktu sa ljudima, u cilju odbrane, ispuštaju nelagodan miris koji nije opasan za čoveka i ne ugrožava zdravlje ljudi.

Stenica polaže jaja koja su bubrežastog oblika, a vrlo je bitno napomenuti da jaja polaže na naličju lista. Polaže ih u grupicama, tj. u gomilicama. Jaja su izrazito bele boje, koje kasnije u toku razvoja mogu da dobiju neprimetno crvenkastu boju.

Larve koje se tek ispile se u početku ne hrane, dok kada je reč o kasnijim fazama razvoja, ubace svoju sisaljku u tkivo biljke, na taj način se hrane, ali i ispuštaju toksine.

 

M.S.