Naslovna Vesti Praktičan savet – pola uspeha: Štetočine u PASULJU!

Praktičan savet – pola uspeha: Štetočine u PASULJU!

1627
0
foto: Pixabay, pasulj
foto: Pixabay, pasulj

Jedna od najznačajnijih i najpoznatijih štetočina pasulja je Žižak (Acanthoscelides obtectus), pričinjava štete u polju, skladištima, odnosno na bilo kom mestu gde se odlaže i čuva pasulj!

Šta je potrebno znati o ovoj štetočini, zaštiti u polju, skladištu i mehaničkim merama?

Do skora se smatralo da je žižak skladišna štetočina, ali sada je već utvrđeno da zaraza i napad ove štetočine počinje u prirodi. Pogoduje im usklađenost temperature i vlažnosti vazduha, u takvim uslovima može da se razvije i više generacija godišnje, a u polju gde imamo stalne oscilacije temperature i vazduha – može da da samo jednu generaciju godišnje!

U jednom zrnu pasulja može da bude i do 20 larvi ove štetočine i mnogo izmeta. Na zrnu se javljaju karakteristične crne rupice, a nekad pri jačem napadu mogu izbušiti celo zrno tako da bukvalno ostane šuplje. Ovakva zrna su štetna po zdravlje čoveka, mora se voditi računa i ne smeju se nikako koristi u ishrani!

Zaštita u polju pre svega podrazumeva setvu nezaraženog semena. Takođe, pri žetvi mora se voditi računa i izvršiti selekciju zdravih i bolesnih zrna. Suši se u izolovanim prostorijama, u koje žižak ne može ući.

Hemijska zaštita u polju je u vreme sazrevanja mahuna dobro poznatim insekticidima za tu namenu, a posebnom vrstom insekticida u skladištu.

Mehaničke mere

Da bi se mogao čuvati tokom zime, pasulj treba očistiti i prosušiti. Zastupljenost oštećenih zrna dozvoljena je u vrednosti ne više od 5%. Sadržaj vlage u zrnu treba da bude oko 14% što se određuje validnim metodama.

štetočina pasulja, Žižak
štetočina pasulja, Žižak

Održavanje niske temperature, kao i vlažnosti vazduha u skladištu – recept za uspeh!

Tokom skladištenja treba obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost. Optimalna temperatura za skladištenje pasulja je od 5 0C do 10 0C, a vlažnost ne treba da bude veća od 50%. Na temperaturi od -15 0C žižak ugine za jedan dan.

 

M.S.