Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Pravo na popravku – američki poljoprivrednici u borbi sa proizvođačima farmerske opreme

Pravo na popravku – američki poljoprivrednici u borbi sa proizvođačima farmerske opreme

535
0

Delegati Biroa za poljoprivredu u Nebraski, koji trenutno broji 58.000 članova, glasalo je za formalno podržavanje prava svojih   članova da mogu da popravljaju proizvode i postave standarde za bilo koji zakon ili dogovor sa proizvođačima opreme.

Naime, američki farmeri kažu da njihova muka traje nekoliko godina, jer veliki proizvođači više ne dozvoljavaju „neautorizovane“ popravke farmerske opreme, što farmeri doživljavaju kao napad na sopstveni suverenitet i vrlo moguće egzistencijalnu pretnju da zarade ukoliko im se recimo pokvari traktor.

Foto: Pixabay

Glasanje koje je pre nekoliko dana održano na godišnjem sastanku Biroa jasno pokazuje podršku za zakon „pravo na popravku“ i odbacuje nedavne pokušaje velikih proizvođača koje proizvode ovu opremu da ubede poljoprivrednike da prihvate pojedine mere.

Portparol i član Biroa za poljoprivredu Nebraske Vili Kejd rekao je „Ako niste znali, sada znate – poljoprivrednici žele da mogu da sami popravljaju svoje stvari. Pohvalno je što je Biro za farme odobrio politiku „pravo na popravak“ za porodična gazdinstva“.

Američka organizacija PIRG vodila je kampanje „Pravo na popravak“ širom zemlje, sa ciljem da se smanje prepreke za poprake aparata počev od tableta, tostera pa do traktora.

Zašto je „pravo na popravak“ bitan za farmere

Farmerima je u svakom trenutku potrebna oprema koja radi. U slučaju da vam oprema ne funkcioniše, vi ne možete da pokupite svoje plodove a samim tim ne možete da zaradite za život. Ali modernu opremu je sve teže popraviti jer proizvođači ne žele da daju poljoprivrednicima ili nezavisnim mehaničarima pristup onome što je potrebno za popravku opreme izvan njihovih prodajnih mesta, navode američki mediji.

Ovo se posebno odnosi na zaključavanje softvera na opremi, a pojedini poljiprivrednici zbog ovih poteškoća su angaživali hakere i kupovali softvere na crnom tržištu kako bi zaobišli softverske „brave“ i mogli da zadrže opremu na poljima koja će raditi.

Zbog ovih izazova, poljoprivrednici rade na podršci „Pravo na popravku“ u državama širom SAD.

foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kako navode pojedini mediji, postoji značajan otpor „Prava na popravku“ kako od proizvođača opreme tako i od distributera. Neki mediji su objavili da trgovci zarađuju pet puta više od marži za popravke nego li za prodaju nove opreme.

Dok farmeri zahteve proizvođača vide kao taktiku zastoja, proizvođači opreme i trgovci su predložili sporazum u kome bi naveli samo neke od informacija koje su potrebne za popravke mehanizacije i tehnologije.

„To je samo polovina mera koja bi samo na kratko odvratila pažnju farmera, a zapravo nije suštinsko rešavanje problema“, rekao je Gaj Gordon Birn, vodeći zastupnik „Prava na popravak“ dodajući da je važno da se farmeri sa time ne usaglase.

Oljoprivrednici iz Nebraske koji su usvojili gorenavedenu meru podržavaju implementaciju sveobuhvatnog prava na popravak ili pisanog dogovora između proizvođača poljoprivrednika i proizvođača originalne opreme.

„Ovaj zakon ili sporazum mora da garantuje farmeru ili servisnom tehničaru pristum identičnim informacijama, delovima i alatima koji su dostupni i trgovcima, i to sve treba biti po povoljnim cenama“, navodi se u ovoj meri koja je usvojena u Nebraski.