Naslovna Vesti PRECIZNA POLJOPRIVREDA : O čemu se radi?

PRECIZNA POLJOPRIVREDA : O čemu se radi?

535
0

Iako je mnogim poljoprivrednicima pojam navigacije, softvera i autopilota nepoznat, itekako postoji određen broj ljudi koji je u Srbiji dostigao taj nivo! Bez obrzira na situaciju, trebamo se truditi da idemo napred i u korak sa svetom, kako bi naši proizvodi bili konkurentni i proizvedeni sa što manje gubitaka!

Osnova precizne poljoprivrede su uređaji za navigaciju. Navigatori su čak i više od običnih, beživotnih uređaja i kompjutera, jer imaju ulogu računara koji podržava različite softvere, a njihovim korišćenjem se smanjuju troškovi poljoprivredne proizvodnje.

Smanjenje troškova u preciznoj poljoprivredi postiže se zahvaljujući mogućnosti, da poljoprivrednici ostvare dodatne uštede kroz precizno korišćenje inputa.

Korišćenje različitih uređaja za navigaciju, kao i sistema za upravljanje, zaživelo je u velikoj meri, a značajna implementacija ovih uređaja se najavljuje. Na domaćem tržištu je instaliran veliki broj uređaja kod proizvođača, u Vojvodini i sporadično, južno od Save i Dunava.

Velike parcele nepravilnog oblika su dugo bile problem u smislu neravnomernog raspoređivanja đubriva, utrošaka pesticida, preklapanje redova tokom sejanja, ali taj problem je prevaziđen instalacijom navigacionih sistema za navođenje što pokazuje i ozbiljnost poljoprivrednika da unaprede svoju proizvodnju i prevaziđu tekuće probleme.

Tehnologija koja je dostupna našim poljoprivrednicima u Srbiji, ni po kom osnovu ne zaostaje onoj u svetu. Najviše se ostvaruje po pitanju ušteda. Mapiranje polja po raznim parametrima, određivanje količine potrebnih hraniva i određivanje varijabilnih normi đubrenja su pozitivne stvari primene novih tehnologija.

Vrlo lako se može doći do preciznih podataka o prinosima, koji mogu uputiti na mesta – zone na parceli gde postoji određeni problem. Povodom toga se mogu odraditi dodatne analize, a potom preduzeti adekvatne agrotehničke mere.

 

M.S.