Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Preporuka za zaštitu jabuke

Preporuka za zaštitu jabuke

669
0

Plodovi jabuke su dostigli oko 70% svoje krajnje veličine, a ljudi koji se bave prognozom već nekoliko dana unazad obaveštavaju da je u toku polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca. Ovaj insekt je prisutan u svim krajevima naše zemlje gde se proizvodi jabuka. Ženka jabukinog smotavca jaja polaže pojedinačno na plod, gusenice se nakon piljenja ubušuju, a nastale štete smanjuju njihovu tržišnu vrednost. Oštećeni plodovi često pre vremena opadaju i nepogodini su za čuvanje u skladištima.

Kada se gusenica ubuši u plod tada je već kasno za primenu insekticida, jer su štetočine već sakrivene unutar samog ploda. Prag štetnosti za drugu generaciju je takav, da čim se uoči prva gusenica, to je već znak da je potrebno uraditi hemijski tretman. Visoku efikasnost na ovu štetočinu ima preparat Savanur EC ako se primeni u vreme piljenja gusenica u količini 1,5 l/ha (15 ml na 10 l vode). Savanur EC na štetočinu deluje kontaktno, digestivno i respiratorno što ovom preparatu omogućava da deluje na više načina te je njegova primena potpuno opravdana kada je reč o suzbijanju ovakvih štetočina.
Plodovi su u fazi kada ih je potrebno sačuvati i od bolesti kao što je čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke, pa je za tu namenu neophodno primeniti preparat Merpan 80 WDG u količini 2 kg/ha (20 g na 10 l vode).
Poslednji savet za danas se odnosi na ishranu plodova. Jabuka je u fazi kada joj je neophodan kalcijum, tako da je potrebno dodavati ga u svakom tretmanu do branja. Primenom hraniva Wuxal Aminocal u količini 4 do 5 l/ha (40-50 ml na 10 l vode) obezbeđujemo dobru čvrstinu, strukturu i obojenost plodova jabuke.
Ukoliko imate dodatnih pitanja za bilo koji vid biljne proizvodnje, obratite se stručnoj službi kompanije Chemical Agrosava na telefon 011/7852-767

M.Sc. Dejan Reljin